Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Γιατί δεν πήγε στη Μητρόπολη η κόρη του Μίκη. Νταλάρας, Φαραντούρη, Λαζόπουλος [φωτο]

September 9, 2021


Γιατί δεν βρέθηκε στη Μητρόπολη η κόρη του μεγάλου δημιουργού, Μαργαρίτα Θεοδωράκη;Η οικογένεια του μεγάλου δημιουργού καθόταν σύσσωμη στο πλάι της σορού του, ωστόσο ούτε ο φωτογραφικός φακός αλλά ούτ…

...ε και οι τηλεοπτικές κάμερες απαθανάτισαν πουθενά τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη.Τελικά έγινε γνωστό ότι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ταξιδεύει αυτή την ώρα για τα Χανιά, όπου θα γίνει ο ενταφιασμός του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά, όπως ήταν άλλωστε η τελευταία του επιθυμία.Η σορός του Μίκη...

Γιατί δεν βρέθηκε στη Μητρόπολη η κόρη του μεγάλου δημιουργού, Μαργαρίτα Θεοδωράκη;

Η οικογένεια του μεγάλου δημιουργού καθόταν σύσσωμη στο πλάι της σορού του, ωστόσο ούτε ο φωτογραφικός φακός αλλά ούτε και οι τηλεοπτικές κάμερες απαθανάτισαν πουθενά τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Τελικά έγινε γνωστό ότι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ταξιδεύει αυτή την ώρα για τα Χανιά, όπου θα γίνει ο ενταφιασμός του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά, όπως ήταν άλλωστε η τελευταία του επιθυμία.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί με πλοίο στην τελευταία του κατοικία στον Γαλατά Χανίων, με την πομπή με τη σορό του να αναμένεται να μπει στο λιμάνι Πειραιά από την πύλη Ε7 και μετά θα μετακινηθεί προς την πύλη Ε3 για να μπει στο «Blue Galaxy» με προορισμό τα Χανιά.

Το πλοίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 21.00, ενώ στο λιμάνι θα βρίσκονται περίπου 15 άτομα από τον Δήμο Πειραιά όπως και η φιλαρμονική του Δήμου. Επίσης έχουν διατεθεί 40 λιμενικοί για μέτρα τάξης

Σακελλαροπούλου: Αποχαιρετούμε όλοι μαζί τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή, Μίκη Θεοδωράκη

«Όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές αποχαιρετάμε σήμερα τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή, Μίκη Θεοδωράκη, σύμβολο και παράδειγμα μαζί», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον επικήδειο που εκφώνησε στην τελετή αποχαιρετισμού του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην ομιλία αποχαιρετισμού για τον Μίκη Θεοδωράκη

Η κυρία Σακελλαροπούλου, με σεβασμό και συγκίνηση, αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι «θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας».

Όπως ανέφερε, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε «άνθρωπος της πράξης και ταυτόχρονα ρομαντικά υπερβατικός. Κατάφερε, ως το τέλος της ζωής του, να ηλεκτρίζει με την παρουσία του το συναίσθημα όλων μας, αποτελώντας έναν παιδαγωγό του Έθνους, που με την πολιτισμική και κοινωνική του παρέμβαση άλλαξε την Ελλάδα και τον καθένα μας, με τρόπο πιο έμμεσο αλλά και πιο βαθύ απ’ όσο μπορούμε να διαγνώσουμε σήμερα».

Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος έκανε λόγο για έναν μαχητικό, χειμαρρώδη, ακατάβλητο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος διέρρηξε τα όρια της εθνικής μας μοναξιάς, της ηττοπάθειας, της αποθάρρυνσης, και συνταιριάζοντας το εθνικό με το πανανθρώπινο, έδειξε έναν δρόμο για τη σφυρηλάτηση της νεοελληνικής μας ταυτότητας.

«Μας έδωσε τον ανεκτίμητο μίτο της μουσικής του για να τον ξετυλίξουμε, να βγούμε στο ξέφωτο της δημοκρατίας και να μετατρέψουμε το σάλπισμά του σε πράξη και Πολιτεία, λογοδοτώντας στην Ιστορία μας», συμπλήρωσε.

Στον Γαλατά Χανίων η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φθάσει στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας.

Με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης, θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.

Θα ακολουθήσει η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στη Μητρόπολη Χανίων, με τα πόδια. Στις 13.00 θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Την ημέρα της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και ο πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργος Αγοραστάκης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει όπως ο ίδιος είχε ορίσει με συμβολαιογραφική πράξη του 2020.

Ο κ. Αγοραστάκης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και, όπως είπε, «η σημερινή απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων αποκαθιστά τη νομική και ηθική τάξη». Όπως ακόμα είπε, η ελληνική δικαιοσύνη τίμησε με την απόφασή της τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.