Αλεξανδρούπολη: Υψώθηκε ελληνική σημαία 600 τ.μ. στα σύνορα για την 103η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

May 14, 2023


Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία επιφάνειας 600 τ.μ. υψώθηκε στα σύνορα το πρωί της Κυριακής (14/5) στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 103η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό,«Ελευθέρια Αλεξανδρούπολης 2023».Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αλεξανδρουπολιτών και του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Μια παρόμοια ενέργεια…

... είχε γίνει και στο Καστελόριζο. Δείτε το βίντεοΠανέμορφη εικόνα: Εντυπωσιάζει το νησάκι της Αγίας Κυριάκης με τη ζωγραφισμένη σημαία πάνω στα βράχια!Η Αγία Κυριακή είναι ένα μικρό, γραφικό νησί απέναντι από το Καντούνι και τον Πλατύ Γιαλό. Η δραστηριότητα των εθελοντών στο...

Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία επιφάνειας 600 τ.μ. υψώθηκε στα σύνορα το πρωί της Κυριακής (14/5) στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 103η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό,«Ελευθέρια Αλεξανδρούπολης 2023».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αλεξανδρουπολιτών και του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Μια παρόμοια ενέργεια είχε γίνει και στο Καστελόριζο.

Δείτε το βίντεο

Πανέμορφη εικόνα: Εντυπωσιάζει το νησάκι της Αγίας Κυριάκης με τη ζωγραφισμένη σημαία πάνω στα βράχια!

Η Αγία Κυριακή είναι ένα μικρό, γραφικό νησί απέναντι από το Καντούνι και τον Πλατύ Γιαλό. Η δραστηριότητα των εθελοντών στο νησί είναι έντονη, καθώς συχνά καθαρίζουν, συντηρούν και βάφουν τη μεγάλη σημαία στα βράχια.

Η ακατοίκητη νησίδα της Αγία Κυριακή βρίσκεται σε απόσταση 1000 μ. από τις δυτικές ακτές της Καλύμνου (Καντούνι-Πλατύ Γιαλός) και 1400 από τις νότιες της Τελένδου. Στο ανατολικό της τμήμα υψώνεται το νεότερο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια δύο παλαιότερων ναών.

Πανέμορφη εικόνα: Εντυπωσιάζει το νησάκι της Αγίας Κυριάκης με τη ζωγραφισμένη σημαία πάνω στα βράχια!

Ένα αρχαίο μαρμάρινο γείσο έχει χρησιμοποιηθεί ως υπέρθυρο της εισόδου. Τα λείψανα μιας τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής βρίσκονται γύρω από το νεότερο παρεκκλήσι. Πρόκειται πιθανώς για ένα μοναστικό κτιριακό συγκρότημα που χτίστηκε στα τέλη του 5ου αιώνα ή στις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ.

Σε απόσταση 150 περίπου μέτρων ΒΔ της βασιλικής υπάρχουν στον φυσικό βράχο εμφανή σημάδια λατόμευσης του φαιόχρωμου ασβεστόλιθου, για την προμήθεια του υλικού κατασκευής της βασιλικής.

Πανέμορφη εικόνα: Εντυπωσιάζει το νησάκι της Αγίας Κυριάκης με τη ζωγραφισμένη σημαία πάνω στα βράχια!

Αργότερα, μετά την ερείπωση του παλαιοχριστιανικού ναού ανεγέρθηκε στο χώρο του κεντρικού κλίτους του ένα μονόχωρο εκκλησάκι, εσωτερικών διαστάσεων 7,80 x 5 μ. και αυτό σήμερα κατεστραμμένο. Αυτό πρέπει να οικοδομήθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους, εποχή, κατά την οποία κτίζονται στην Κάλυμνο μικρά εκκλησάκια πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικών βασιλικών.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.