Ο απινιδωτής της Τζωρτζίνας δεν κατέγραψε επικίνδυνη αρρυθμία από αυτές που προκαλούν θάνατο

February 16, 2022


Για τον θάνατο της Τζωρτζίνας από την Πάτρα και τη χρήση του απινιδωτή αναφέρθηκε ο Περικλής Νταβλούρος, καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο του Ρίου.«Θα πρ…

...έπει όλοι, επιστήμονες και ΜΜΕ, να σεβαστούμε τον πόνο της οικογένειας και την ανακριτική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι σωστό να γίνουν υποθέσεις, θα πρέπει να μείνουμε στα γεγονότα. Στο τρίτο παιδί, σύμφωνα με τα λεγόμενα των θεραπόντων ιατρών, δεν καταγράφεται...

Για τον θάνατο της Τζωρτζίνας από την Πάτρα και τη χρήση του απινιδωτή αναφέρθηκε ο Περικλής Νταβλούρος, καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο του Ρίου.

«Θα πρέπει όλοι, επιστήμονες και ΜΜΕ, να σεβαστούμε τον πόνο της οικογένειας και την ανακριτική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι σωστό να γίνουν υποθέσεις, θα πρέπει να μείνουμε στα γεγονότα. Στο τρίτο παιδί, σύμφωνα με τα λεγόμενα των θεραπόντων ιατρών, δεν καταγράφεται κάποια από τις σύνηθες αιτίες αιφνίδιου θανάτου που να οφείλεται σε καρδιά. Σε αυτή την ηλικία επομένως θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποια άλλη αιτία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Νταβλούρος, η ανθρώπινη καρδιά μπορεί να σταματήσει με δύο τρόπους: είτε ως αποτέλεσμα μίας πολύ άσχημης ταχυκαρδίας, στην οποία χρειάζεται ο γιατρός να δώσει ηλεκτροσόκ, είτε από βραδυκαρδία.

«Ο βηματοδότης προφυλάσσει από τις βραδυκαρδίες, ενώ ο απινιδωτής από τις κακές ταχυκαρδίες. Οι σύγχρονοι εμφυτευμένοι απινιδωτές είναι και βηματοδότες, το ανάποδο δεν ισχύει», σχολίασε.

Η Τζωρτζίνα διέθετε το σύγχρονο μηχάνημα. Ο κ. Νταβλούρος εξήγησε πως η αποτελεσματικότητα του απινιδωτή ανέρχεται γύρω στο 98%, γι’ αυτό και ασθενείς, παιδιατρικοί και ενήλικες που φέρουν τέτοιες συσκευές, τελικά πεθαίνουν από καρδιολογικά αίτια.

«Το μηχάνημα δεν μπορεί να δώσει σήμερα εάν η καρδιά δυσλειτουργεί. Μία καρδιά που λειτουργεί τέλεια μπορεί να κάνει αρρυθμίες. Το σωστό είναι το μηχάνημα δεν έχει καταγράψει κακή αρρυθμία, δεν καταγράφηκε κάποιος από τους μηχανισμούς αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Ακόμα και από ελληνικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί με αιφνίδιους θανάτους σε νεαρά άτομα, το 65% είχαν ταυτοποίηση καρδιολογική, το 17% ήταν αίτια που δεν οφείλονταν σε καρδιά και στο 18% δεν βρέθηκε κανένα αίτιο», είπε.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.