Τα πάνω-κάτω στην Οικονομία: «Έσκασαν» αλλαγές σε συντάξεις και επιδόματα

October 18, 2023


Σύνταξη: Σε τρεις άξονες θα βασίζεται το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προωθηθεί τον προσεχή Νοέμβριο στη Βουλή.Αλλαγές στο καθεστώς των συνταξιούχων που εργάζονται καθώς και των οφειλετών του ΕΦΚΑ που αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.Παρά…

...λληλα θα περιληφθεί διάταξη για την επίσπευση έκδοσης των επικουρικών συντάξεων καθώς και παράταση της προθεσμίας για την προαιρετική ένταξη ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ. Σε τρεις άξονες θα βασίζεται το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προωθηθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή.Με την...

Σύνταξη: Σε τρεις άξονες θα βασίζεται το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προωθηθεί τον προσεχή Νοέμβριο στη Βουλή.

Αλλαγές στο καθεστώς των συνταξιούχων που εργάζονται καθώς και των οφειλετών του ΕΦΚΑ που αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράλληλα θα περιληφθεί διάταξη για την επίσπευση έκδοσης των επικουρικών συντάξεων καθώς και παράταση της προθεσμίας για την προαιρετική ένταξη ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ. Σε τρεις άξονες θα βασίζεται το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προωθηθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή.

Με την ευκαιρία, έρχεται «ανάσα» στο ATM: Επίδομα 1.000 ευρώ σε πάνω από 20.000 πολίτες

Ο πρώτος άξονας θα αναφέρεται στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), ο δεύτερος θα αφορά ασφαλιστικά θέματα (συνταξιούχοι που εργάζονται, οφειλέτες που αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη, επίσπευση της έκδοσης των επικουρικών) και ο τρίτος στην πληρωμή των επιδομάτων με πλαστικό χρήμα και στα προγράμματα της ΔΥΠΑ. Επιπλέον θεσμοθετείται επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες.

Στο μίνι ασφαλιστικό θα περιληφθεί επίσης η διάταξη που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα σε 750.000 συνταξιούχους που δεν θα λάβουν την αύξηση 3,1% στις συντάξεις τους το 2024. Πρόκειται γι αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη έως 1600 ευρώ.

συνταξεισ-και-επιδοματα
Συντάξεις και επιδόματα

Σύνταξη-Μίνι ασφαλιστικό: Οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου

– Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Η διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους προβλέπει από την 1/1/2024 την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξή τους. Αντί αυτού ορίζεται μηνιαία εισφορά 10% στο εισόδημα από την εργασία τους . Το νέο καθεστώς ευνοεί την πλειοψηφία των εργαζόμενων συνταξιούχων και έχει στόχο να τους ενθαρρύνει να δηλώνουν τα εισοδήματά τους προκειμένου να περιοριστεί η μαύρη εργασία.

Η ευνοϊκή ρύθμιση επεκτείνεται και στους συνταξιούχους με αναπηρία. Σήμερα οι συνταξιούχοι με αναπηρία δεν είχαν δικαίωμα για εργασία χωρίς να διακόπτεται η αναπηρική σύνταξη και το επίδομα με εξαίρεση τους ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα η νοητική υστέρηση.

Με τη νέα διάταξη θα επιτρέπεται η εργασία προκειμένου όσοι αισθάνονται ικανοί προς εργασία να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να ενισχύουν το εισόδημά τους . Απαραίτητη προϋπόθεση να αποδεικνύεται η ασφαλιστική τους αναπηρία, που σημαίνει ότι το εισόδημά από την εργασία τους δε μπορεί να είναι υψηλότερο του αρτιμελούς εργαζόμενου.

Για τους μη μισθωτούς, ο αντίστοιχος πόρος θα ανέρχεται στο 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κ.λπ.). Η δήλωση των υποψηφίων προς εργασία συνταξιούχων θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.