Η υψηλή τεστοστερόνη οδηγεί τους άνδρες σε πολλές συντρόφους και τις γυναίκες σε… συχνή «σόλο» δραστηριότητα

October 15, 2021


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τα επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται να συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με το είδος των ερωτiκών σχέσεων και τη σeξουαλική συμπεριφορά τόσο των α…

...� τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μελέτη έως τώρα του τρόπου που η εν λόγω ορμόνη επηρεάζει διαφορετικά τα δύο φύλα. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ωθεί τους άνδρες σε πολλαπλές συντρόφους,...


Τα επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται να συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με το είδος των ερωτiκών σχέσεων και τη σeξουαλική συμπεριφορά τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μελέτη έως τώρα του τρόπου που η εν λόγω ορμόνη επηρεάζει διαφορετικά τα δύο φύλα. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ωθεί τους άνδρες σε πολλαπλές συντρόφους, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις γυναίκες που έχουν υψηλή τεστοστερόνη.


Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών της Βρετανίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα σeξουαλικών ερευνών «The Journal of Sex Research», μέτρησαν την τεστοστερόνη σε δείγματα σάλιου από σχεδόν 4.000 άτομα 18 έως 74 ετών και των δύο φύλων, οι οποίοι στη συνέχεια κλήθηκαν να απαντήσουν σε αναλυτικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την έκφραση της σeξουαλικότητάς τους.

Έως τώρα η τεστοστερόνη έχει θεωρηθεί πρωτίστως βιολογική κινητήρια δύναμη πίσω από τη σeξουαλική επιθυμία των ανδρών, ενώ ο αντίστοιχος ρόλος της στη γυναικεία σeξουαλικότητα δεν έχει κατανοηθεί καλά. Η νέα μελέτη έρχεται να καλύψει κάπως αυτό το «έλλειμμα».

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη ήταν πιθανότερο (σε σχέση με τις γυναίκες) να έχουν πάνω από μία σeξουαλική σύντροφο ταυτόχρονα κατά την τελευταία πενταετία, καθώς επίσης να έχουν συχνότερες ετεροφυλοφιλικές σeξουαλικές επαφές.


Από την άλλη, τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν σημαντικά υψηλότερα στις γυναίκες που είχαν είτε σeξουαλικές σχέσεις με άλλη γυναίκα, είτε ανέφεραν συχνότερα «σόλο» σeξουαλική δραστηριότητα (αυτο-ικανοποίηση). Γενικότερα, βρέθηκε στενότερη σχέση στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα της ορμόνης και στην αυτο-ικανοποίηση, αντί της σeξουαλικής επαφής με σύντροφο.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00224499.2021.1968327?src=

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.