Το θαύμα του Αγίου Βλασίου: Εμφανίστηκε σε τυφλή μοναχή – «Μου είπε, ότι είναι…»

October 7, 2023


Ο κ. Αντώνιος Μάρκου, ανιψιός της πρώτης ηγουμένης στο Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου στα Τρίκαλα Κορινθίας, της μοναχής Βλασίας, μιλά για την ιστορική μονή και τα πολλά θαυμαστά γεγονότα που την έχουν σημαδέψει. Ένα από τα θαύματα ήταν όταν εμφανίστηκε σε τυφλή μοναχή.Ο τουρισμός αναπτύχθηκε στα Τρίκαλα στη δεκαετία του 1920, όταν άρχισαν να έρχονται τουρίστες για την μοναδικότητα του φυσικού τοπίου…

..., αλλά και διότι η φυματίωση ταλαιπωρούσε τους κατοίκους των πόλεων. Ωστόσο, το κομβικό σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους που αναζητούν προσκύνημα σε κάθε τόπο που επισκέπτονται, είναι το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκια της Παναγιάς στην...

Ο κ. Αντώνιος Μάρκου, ανιψιός της πρώτης ηγουμένης στο Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου στα Τρίκαλα Κορινθίας, της μοναχής Βλασίας, μιλά για την ιστορική μονή και τα πολλά θαυμαστά γεγονότα που την έχουν σημαδέψει. Ένα από τα θαύματα ήταν όταν εμφανίστηκε σε τυφλή μοναχή.

Ο τουρισμός αναπτύχθηκε στα Τρίκαλα στη δεκαετία του 1920, όταν άρχισαν να έρχονται τουρίστες για την μοναδικότητα του φυσικού τοπίου, αλλά και διότι η φυματίωση ταλαιπωρούσε τους κατοίκους των πόλεων. Ωστόσο, το κομβικό σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους που αναζητούν προσκύνημα σε κάθε τόπο που επισκέπτονται, είναι το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκια της Παναγιάς στην Λέσβο που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο.

Εκεί φυλάσσεται μέρος του λειψάνου του Αγίου, ο οποίος, μόνο μετά θάνατον επισκέφτηκε τα Τρίκαλα, ερχόμενος από μακρινό τόπο και αιώνες μετά την ζωή του στη γη, με τον τρόπο που παραχωρεί η Αγάπη του Θεού, να γίνονται τα παράδοξα.

Σήμερα το μοναστήρι είναι ανακαινισμένο, με νέες, ευπρόσωπες κτιριακές εγκαταστάσεις. Ενας απέραντος κήπος περιβάλλει τα Παρεκκλήσια της Παναγίας και των Αγίων Δέκα Μαρτύρων Κρήτης, την εσωτερική και εξωτερική τράπεζα του ξενώνα, τα κωδωνοστάσια και την μνημειακή είσοδο. Οι αδελφές είναι, φιλόξενες, υποδέχονται τους προσκυνητές, μιλούν για τον Αγιο, βγάζουν τα Λείψανα σε προσκύνηση.

Το θαύμα του Αγίου Βλασίου

«Στις 9 Δεκεμβρίου 1943, οι Ναζί έκαψαν τα Καλάβρυτα και σκότωσαν 667 άνδρες κατοίκους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν ανατολικά, διενεργώντας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στη βόρεια Πελοπόννησο. Περί τα μέσα Δεκεμβρίου έφτασαν στα Τρίκαλα. Οι κάτοικοι πανικόβλητοι είχαν εγκαταλείψει και τα τρία χωριά και είχαν καταφύγει στο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου.

Η τότε Ηγουμένη Γερόντισσα Θέκλα και οι αδελφές βρέθηκαν σε δεινή θέση. Πού να στεγάσουν και πως να θρέψουν τόσες δεκάδες ανθρώπους; Ευτυχώς τη χρονιά εκείνη το μοναστήρι είχε μεγάλη παραγωγή κρεμμυδιών. Εδωσαν λοιπόν στους ανθρώπους… ξερά κρεμμύδια! Παράξενο αυτό και αδιανόητο για τον άνθρωπο της ευμάρειας και του καταναλωτισμού του 21ου αιώνα, αλλά τα κρεμμύδια, ισχυρά θερμιδογόνα, έσωσαν την ζωή των φυγάδων. Τότε στο μοναστήρι ζούσε μια αγία ψυχή, η τυφλή Μοναχή Μαγδαληνή, η οποία ήταν εξοικειωμένη με τον χώρο και μπορούσε να κινείται άνετα.

Οδηγημένη από εσωτερική πληροφορία, βγήκε από το μοναστήρι και πήγε σε σημείο απ΄ όπου φαίνονταν το χωριό. Επειτα γύρισε χαμογελαστή πίσω και είπε στην Γερόντισσά της: «Μητερούλα μου, μη φοβάστε, οι Γερμανοί δεν θα έρθουν». «Πώς το ξέρεις αυτό Μαγδαλάκι μου», τη ρώτησε με απορία η Ηγουμένη. «Να, εκεί στο γεφυράκι -απάντησε η τυφλή- είναι ένας γέροντας και χτίζει μία μάντρα»! Κατάλαβε η Γερόντισσα και της είπε: «Πήγαινε, παιδί μου, και ρώτησέ τον, ποιος είναι και τι κάνει».

Πήγε πάλι η τυφλή μοναχή και με τα φωτεινά μάτια της ψυχής της, είδε εν Αγίω Πνεύματι το θαύμα του Αγίου. Οταν επέστρεψε είπε στη Γερόντισσα: «Μου είπε, ότι είναι ο Άγιος Βλάσιος και κτίζει μία μάντρα, για να μην μπει το ξένο ποίμνιο στο δικό του»! Οι Γερμανοί έφτασαν μέχρι το γεφυράκι, σταμάτησε η φάλαγγα, συμβουλεύτηκαν κάποιους χάρτες, γύρισαν και έφυγαν! Και στα Τρίκαλα «δεν έσπασε ούτε κεραμίδι»!

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.