Σοκαριστικό βίντεο από τον πόλεμο στο Ισραήλ: Η στιγμή που «γαζώνουν» με σφαίρες πολίτη που οδηγάει το αυτοκίνητό του

October 7, 2023


Σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατραπεί το Ισραήλ τις τελευταίες ώρες, ύστερα από την αιφνίδια εισβολή μαχητών της Χαμάς στα εδάφη του.Σε κατάσταση πολέμου βρίσκεται το Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς και την εισβολή μαχητών της, με την ισραηλινή αστυνομία να σημειώνει ότι μαίνονται μάχες σε 14 σημεία από 60 «τρομοκράτες» που εισέβαλαν στη χώρα.Νωρίτερα, κάτοικοι πόλεων στο νότιο Ισραήλ έκαναν λόγο γι…

...α ένοπλους μαχητές που κυκλοφορούσαν στους δρόμους των πόλεων και πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση, ακόμα και προς τους περαστικούς ή στους τοίχους των σπιτιών.Σε αυτό το πλαίσιο, ένα συγκλονιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε, φέρεται να δείχνει έναν πολίτη να οδηγεί το αυτοκίνητό...

Σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατραπεί το Ισραήλ τις τελευταίες ώρες, ύστερα από την αιφνίδια εισβολή μαχητών της Χαμάς στα εδάφη του.

Σε κατάσταση πολέμου βρίσκεται το Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς και την εισβολή μαχητών της, με την ισραηλινή αστυνομία να σημειώνει ότι μαίνονται μάχες σε 14 σημεία από 60 «τρομοκράτες» που εισέβαλαν στη χώρα.

Νωρίτερα, κάτοικοι πόλεων στο νότιο Ισραήλ έκαναν λόγο για ένοπλους μαχητές που κυκλοφορούσαν στους δρόμους των πόλεων και πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση, ακόμα και προς τους περαστικούς ή στους τοίχους των σπιτιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα συγκλονιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε, φέρεται να δείχνει έναν πολίτη να οδηγεί το αυτοκίνητό του και να δέχεται ξαφνικά πυρά από μαχητές της Χαμάς.

Ακολούθως, το όχημα φαίνεται να εκτρέπεται της πορείας του, με τον οδηγό προφανώς βαριά τραυματισμένο και ανήμπορο να το ελέγξει, να καταλήγει πάνω σε άλλα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Σε κατάσταση πολέμου κήρυξε ο Νετανιάχου το Ισραήλ: «Ο εχθρός θα πληρώσει ένα άνευ προηγουμένου τίμημα» – Γιατί επιτέθηκε η Χαμάς (videos)

Σε κατάσταση πολέμου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ μετά την αιφνίδια εισβολή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

«Πολίτες του Ισραήλ, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Ο εχθρός θα πληρώσει ένα άνευ προηγουμένου τίμημα. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Ο εχθρός θα λάβει μια απάντηση που δεν έχει γνωρίσει ποτέ πριν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς.

Νωρίτερα, σε επείγουσα μαζική επιστράτευση εφέδρων διέταξε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ενώ σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας βρίσκεται ο ισραηλινός στρατός στις νότιες περιοχές της χώρας.

Κάτοικοι μεθοριακού οικισμού αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι στους δρόμους του οικισμού κυκλοφορούν ομάδες ενόπλων Παλαιστινίων κουκουλοφόρων. Νωρίτερα το πρωί, λίγο μετά τις 8:30 τοπική ώρα, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πληροφορία ότι κουκουλοφόροι ένοπλοι Παλαιστίνιοι εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα της ισραηλινής πόλης Σντερότ και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανταλλαγή πυρών.

Σειρήνες ηχούν από το πρωί σε πόλεις του νοτίου και κεντρικού Ισραηλ. Επίσημες ανακοινώσεις κάνουν μέχρι τώρα λόγο για μια Ισραηλινή νεκρή και 16 τραυματίες.

Φορείς που εκπροσωπούν εφέδρους που αντιτάσσονται στην δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις διαμαρτυρίες τους και ότι θα ανταποκριθούν στη διαταγή επιστράτευσης.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι σε κατάσταση ετοιμότητας πολέμου ενώ, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ξεκίνησε η αντεπίθεση με βομβαρδισμούς από την πλευρά του Ισραήλ. Τι συμβαίνει όμως και πώς φτάσαμε σε αυτήν την κορύφωση της σύγκρουσης;

Όπως μεταδίδει η Jerusalem Post και ο αρθρογράφος, Seth J. Frantzman, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς, που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει από τότε που η ομάδα ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και αυτό γιατί συνδυάζει πυρά ρουκετών και επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Στο παρελθόν, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, οι συγκρούσεις με τη Γάζα συχνά περνούσαν από στάδια, με αργή αύξηση της έντασης. Για παράδειγμα, το 2008, πριν από την επιχείρηση «Χυμένο Μολύβι», υπήρχαν αυξανόμενες πυραυλικές επιθέσεις από τη Γάζα.

Σε πολλές επιχειρήσεις το Ισραήλ ήταν αυτό που υπαγόρευσε τον ρυθμό της σύγκρουσης, εξαπολύοντας πλήγματα στη Γάζα το 2012 ή το 2019, με τις επιχειρήσεις Pillar of Cloud και Black Belt. Το 2014 η σύγκρουση ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στη Δυτική Όχθη μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών. Η δεκαήμερη σύγκρουση του 2021 ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στην Ιερουσαλήμ.

Οι επιθέσεις σήμερα το πρωί ήταν πρωτοφανείς ως προς το μέγεθος και την έκτασή τους. Η Χαμάς έχει επιχειρήσει διεισδύσεις και στο παρελθόν, αλλά ο συνοριακός φράκτης της Γάζας και η συνοριοφυλακή έχουν γενικά αποτρέψει αυτές τις προσπάθειες.

Η Χαμάς έχει επίσης προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τους ταραξίες ως κάλυψη για τις απειλές. Ωστόσο, παρόλο που η Χαμάς είχε υποκινήσει κάποιες ταραχές τον τελευταίο μήνα, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι επρόκειτο για ένα αργό ευρύτερο πόλεμο.

Σήμερα η καταιγίδα ξέσπασε. Ενώ μένει να δούμε πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται αυτή η επίθεση και ποια θα είναι η συνολική απάντηση του Ισραήλ, το οποίο ξεκίνησε τις πρώτες επιθέσεις, είναι σαφές ότι η Χαμάς και οι ένοπλες ομάδες στη Γάζα επιχείρησαν να υπαγορεύσουν τον ρυθμό της σύγκρουσης, προσπαθώντας να πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Κατά μία έννοια αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία προσπάθεια να επαναλάβουν τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ο οποίος περιελάμβανε μία αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ πριν από πενήντα χρόνια. Σε αντίθεση με την επίθεση του 1973, οι τρομοκράτες δε διαθέτουν πολεμικά αεροπλάνα ή συμβατική δύναμη και το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση.

Ωστόσο, το Ιράν υποστηρίζει τη Γάζα και είναι πιθανό η επίθεση να αποτελέσει την αυλαία για άλλες κινήσεις του Ιράν και του δικτύου τρομοκρατικών εντολοδόχων του στην περιοχή.

Σημειώνεται πως όπως μεταδίδουν φιλοϊρανικά ΜΜΕ, ο διοικητής της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, κάλεσε σε περισσότερες επιθέσεις και ενθάρρυνε τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ να γίνουν από το εσωτερικό του Ισραήλ, σύμφωνα με το Al-Mayadeen.

Το Al-Mayadeen καθώς και ιρανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Tasnim News, περιγράφουν λεπτομερώς την εκτεταμένη επίθεση. Το Al-Mayadeen ανέφερε ότι «σε απάντηση στα όργiα της κατοχής στο τέμενος Αλ Άκσα και το σύρσιμο γυναικών στις αυλές του», ο ηγέτης της τρομοκρατικής Χαμάς δήλωσε ότι 5.000 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί στο Ισραήλ.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.