Συναγερμός από τους συνεχόμενους σεισμούς στη Νάπολη – Μεγάλος ο κίνδυνος να εκραγεί ο Βεζούβιος

October 4, 2023


Τη Δευτέρα το βράδυ, οι κάτοικοι της Νάπολης στην Ιταλία βγήκαν αργά στους δρόμους λόγω μιας σεισμικής δόνησης. Αν και ο σεισμός δεν ήταν ισχυρός, υπενθύμισε σε όλους ότι ζουν σε μια περιοχή με δυνητικούς κινδύνους.Ο σεισμός, με ένταση 4 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 22:08 (ώρα Ιταλίας, 23:08 στην Ελλάδα) στα Φλεγραία Πεδία, λίγο έξω από την πόλη της Νάπολης.Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το ιταλικ…

...ό ινστιτούτο γεωφυσικής, ήταν μόλις τρία χιλιόμετρα.Η δόνηση έγινε έντονα αισθητή στη Νάπολη, που απέχει λίγα χιλιόμετρα, όπου πολύς κόσμος βγήκε στους δρόμους. Δεν υπάρχουν τραυματίες, καταγράφηκαν όμως ζημιές σε αυτοκίνητα από συντρίμμια που έπεσαν πάνω τους. I danni in zona Agnano....

Τη Δευτέρα το βράδυ, οι κάτοικοι της Νάπολης στην Ιταλία βγήκαν αργά στους δρόμους λόγω μιας σεισμικής δόνησης. Αν και ο σεισμός δεν ήταν ισχυρός, υπενθύμισε σε όλους ότι ζουν σε μια περιοχή με δυνητικούς κινδύνους.

Ο σεισμός, με ένταση 4 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 22:08 (ώρα Ιταλίας, 23:08 στην Ελλάδα) στα Φλεγραία Πεδία, λίγο έξω από την πόλη της Νάπολης.

Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το ιταλικό ινστιτούτο γεωφυσικής, ήταν μόλις τρία χιλιόμετρα.

Η δόνηση έγινε έντονα αισθητή στη Νάπολη, που απέχει λίγα χιλιόμετρα, όπου πολύς κόσμος βγήκε στους δρόμους. Δεν υπάρχουν τραυματίες, καταγράφηκαν όμως ζημιές σε αυτοκίνητα από συντρίμμια που έπεσαν πάνω τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν καταγραφεί δεκάδες δονήσεις στην περιοχή των Φλεγραίων Πεδίων, η οποία είναι ηφαιστειογενής και σεισμογενής. Την περασμένη Τετάρτη είχε συμβεί μάλιστα σεισμός 4,2 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος εδώ και 40 χρόνια στην περιοχή.

Τα Φλεγραία Πεδία, όπως σημειώνει η Daily Mail, είναι το μεγαλύτερο ενεργό υπερηφαίστειο στην Ευρώπη.. Εξερράγη για τελευταία φορά το 1538.

Το ηφαιστειακό πεδίο, που χαρακτηρίζεται «ανήσυχο», είναι υπό συνεχή παρακολούθηση, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι είναι σε μια πολύ επικίνδυνη φάση και κοντά σε σημείο ρήξης. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει μια μεγάλη ρωγμή στο έδαφος από όπου θα ξεχυθούν αέρια, κάτι που θα εκτονώσει την πίεση.

Προειδοποιούν ακόμη ότι στο μέλλον μπορεί να δούμε και πιο ισχυρούς σεισμούς.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία αντιμετωπίζει με καθυστέρηση τα αιτήματά τους. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναγνωρίζει την κατάσταση και συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να αναπτύξουν σχέδια για την ασφαλή εκκένωση του πληθυσμού σε περίπτωση ανάγκης. Ο αριθμός των κατοίκων που επηρεάζονται ανέρχεται σε περίπου 500.000 άτομα που διαμένουν στη γύρω περιοχή.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.