Μακροζωία: Ο σίγουρος τρόπος που διπλασιάζει τις πιθανότητες να «πατήσετε» τα 90

September 24, 2023


Οι ηλικιωμένες γυναίκες που διατηρούν σταθερό σωματικό βάρος έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρατείνουν δραματικά το προσδόκιμο ζωής τους.Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι ενθαρρύνει την απώλεια βάρους σε μεγαλύτερη ηλικία ως μέσο για την ενίσχυση της μακροζωίας, μια πρωτοποριακή μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχει ρίξει νέο φως στη σχέση μεταξύ στα…

...ε αυτή την ερώτηση μπορεί να αποκαλύψει κάτι σημαντικό για τη μακροζωία σας.Οι ηλικιωμένες γυναίκες που διατηρούν σταθερό σωματικό βάρος έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρατείνουν δραματικά το προσδόκιμο ζωής τους.if(typeof ez_ad_units == 'undefined'){ez_ad_units=[];}ez_ad_units.push([[728,90],'alldaynews_gr-box-3','ezslot_3',901,'0','0',...

Είσαι από αυτούς που διατηρούν σταθερό βάρος σε όλη τη ζωή τους με ελάχιστες αυξομειώσεις ή είσαι από αυτούς που έχουν δει μεγάλες και έντονες αυξομειώσεις στο βάρος τους, ειδικά σε μεγαλύτερη ηλικία;

Παραδόξως, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να αποκαλύψει κάτι σημαντικό για τη μακροζωία σας.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που διατηρούν σταθερό σωματικό βάρος έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρατείνουν δραματικά το προσδόκιμο ζωής τους.

Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι ενθαρρύνει την απώλεια βάρους σε μεγαλύτερη ηλικία ως μέσο για την ενίσχυση της μακροζωίας, μια πρωτοποριακή μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχει ρίξει νέο φως στη σχέση μεταξύ σταθερότητας βάρους και μακροζωίας, ιδιαίτερα σε γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω.  Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journals of Gerontology, αμφισβητούν τη συμβατική σοφία και υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης του βάρους ως δείκτη μακροζωίας.

Θέματα Σταθερότητας: Η Έρευνα Πίσω από την Αποκάλυψη

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από 54.437 γυναίκες που συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών (WHI), μια μακροχρόνια έρευνα για την υγεία των ΗΠΑ που στοχεύει στη διερεύνηση των αιτιών των χρόνιων ασθενειών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 56% των εγγεγραμμένων γυναικών, συνολικά 30.647 άτομα, έζησε μέχρι την ηλικία των 90 ετών και άνω.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ένα σαφές μοτίβο: οι γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω που διατήρησαν σταθερό βάρος είχαν 1,2 έως 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στο αξιοσημείωτο ορόσημο της ζωής τα τελευταία 90 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν σημαντική απώλεια βάρους, που ορίστηκε ως απώλεια βάρους 5%. ή περισσότερο από το σωματικό τους βάρος. Εξίσου ενδιαφέρον, οι γυναίκες που έχασαν άθελά τους βάρος είχαν 51% λιγότερες πιθανότητες να φτάσουν την πολυπόθητη ηλικία των 90 ετών.

Ακόμη πιο εκπληκτικό ήταν το εύρημα ότι η αύξηση του σωματικού βάρους του 5% ή περισσότερο δεν συσχετίστηκε με εξαιρετική μακροζωία. Αυτό υπογραμμίζει την ύψιστη σημασία της διατήρησης ενός σταθερού βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια.

Η ακούσια απώλεια βάρους ως προειδοποιητικό σημάδι

Ο Δρ Aladdin Shadyab, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Herbert Wertheim και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια για την Επιστήμη Μακροζωίας, προσφέρει μια εικόνα για αυτά τα ευρήματα. Εξηγεί: «Αν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας βρεθούν να χάνουν βάρος άθελά τους, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι κακής υγείας και ένας προγνωστικός δείκτης μειωμένης μακροζωίας». Ουσιαστικά, η ανεπιθύμητη απώλεια βάρους μπορεί να κρύβει υποκείμενα προβλήματα υγείας, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί δεν σχετίζεται με την αυξημένη μακροζωία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι αυτά τα ευρήματα δεν έρχονται σε αντίθεση με τις συστάσεις των ειδικών για απώλεια βάρους σε περιπτώσεις παχυσαρκίας. Η διατήρηση ενός δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) εντός ενός φυσιολογικού εύρους συνδέεται σταθερά με καλύτερα αποτελέσματα υγείας. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το ιδανικό σενάριο για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι να διατηρήσουν ένα σταθερό βάρος εντός ενός φυσιολογικού εύρους ΔΜΣ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Συμπέρασμα: Η σταθερότητα ως κλειδί για μια μακρά και υγιή ζωή

Στην επιδίωξη μιας μεγαλύτερης και υγιέστερης ζωής, η σχέση μεταξύ βάρους και μακροζωίας είναι πιο διαφοροποιημένη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η σταθερότητα φαίνεται να είναι βασικός παράγοντας για την επίτευξη εξαιρετικής μακροζωίας. Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υπογραμμίζει τη σημασία του να δίνεται προσοχή στην ακούσια απώλεια βάρους τα επόμενα χρόνια και να χρησιμοποιείται ως πιθανό μήνυμα για υποκείμενα ζητήματα υγείας.

Ενώ η διατήρηση ενός σταθερού βάρους εντός ενός φυσιολογικού εύρους ΔΜΣ είναι το πιο ευνοϊκό σενάριο για την προώθηση της μακροζωίας, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε επαγγελματίες υγείας όταν εξετάζετε στρατηγικές διαχείρισης βάρους. Το ταξίδι προς μια μακρά και υγιή ζωή περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει όχι μόνο το βάρος αλλά και τη συνολική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης μιας ισορροπημένης διατροφής, τακτικής σωματικής δραστηριότητας και σωστής υγειονομικής περίθαλψης.

Συμπερασματικά, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε τις δικές σας διακυμάνσεις βάρους, θυμηθείτε ότι η σταθερότητα μπορεί να είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε μια μακρύτερη και πιο ικανοποιητική ζωή, ιδιαίτερα στα χρυσά σας χρόνια.

Πηγή εικόνας: depositphotos.com


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.