Ήταν έτοιμοι να ζήσουν την απόλυτη ευτυχία στο γάμο τους – Όταν η νύφη έφτασε στην εκκλησία «πάγωσε» με αυτό που είδε

September 24, 2021


Οι γάμοι μας προσφέρουν ουκ ολίγα απίστευτα περιστατικά, με τη θεωρητικά πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής της νύφης και του γαμπρού να είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ευτράπελα.Το φοβερό περιστατικό συνέβ…

...η σε εκκλησία της περιοχής της Λάρισας, όταν ιερέας εκνευρίστηκε επειδή η νύφη το... παράκανε με το έθιμο του «στησίματος» του γαμπρού, με την ιστορία του γαμπρού που τίναξε τα πάντα στον αέρα να είναι επίσης τρομερή.Η νύφη άργησε 45 λεπτά, κάτι που έκανε έξαλλο τον ιερέα. Ετσι,...

Οι γάμοι μας προσφέρουν ουκ ολίγα απίστευτα περιστατικά, με τη θεωρητικά πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής της νύφης και του γαμπρού να είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ευτράπελα.

Το φοβερό περιστατικό συνέβη σε εκκλησία της περιοχής της Λάρισας, όταν ιερέας εκνευρίστηκε επειδή η νύφη το… παράκανε με το έθιμο του «στησίματος» του γαμπρού, με την ιστορία του γαμπρού που τίναξε τα πάντα στον αέρα να είναι επίσης τρομερή.

Η νύφη άργησε 45 λεπτά, κάτι που έκανε έξαλλο τον ιερέα. Ετσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα onlarissa, μόλις την είδε κλείδωσε την πόρτα της εκκλησίας. «Εχω μία δουλειά, θα επιστρέψω σε 45 λεπτά», φέρεται να είπε στους δύο μελλόνυμφους που είχαν μείνει άναυδοι.

Τελικά το μυστήριο έγινε, με συνολική καθυστέρηση 1.5 ώρας, αλλά το ζευγάρι κατήγγειλε το περιστατικό στη Μητρόπολη.

Νύφη και γαμπρός στην κλειδωμένη εκκλησία

Τα έθιμα του ελληνικού γάμου και γιατί έχουν καθιερωθεί

Πολλά από τα έθιμα του γάμου έρχονται από το παρελθόν, αλλά συνεχίζονται μέχρι την εποχή μας. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά από αυτά, τι συμβολίζουν και πού επιβιώνουν.

Κυρίως τα παλιά χρόνια, αλλά μέχρι και σήμερα σε μερικές περιοχές της Ελλάδας, οι προετοιμασίες του γάμου για τις κοπέλες άρχιζαν όταν ήταν ακόμη μωρά παιδιά. Οι μητέρες έφτιαχναν τα προικιά για τις κόρες τους (σεντόνια, πετσέτες, κεντητά) και μάζευαν όλα τα απαραίτητα γιά το νοικοκυριό τους. Η προίκα επίσης συμπεριλάμβανε χωράφια, κοπάδια ζώων, και χρήματα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο πατέρας της νύφης ήταν υπεύθυνος να δώσει επιπλωμένο σπίτι στην κόρη και στο γαμπρό του.

Κατά την τελετή του γάμου ο κουμπάρος και η κουμπάρα αλλάζουν πρώτα τα δαχτυλίδια, τρεις φορές και μετά τα στέφανα, επίσης τρεις φορές. Οι καλεσμένοι παραστέκονταν γύρω από το ζευγάρι και στο χορό του Ησαΐα έραιναν τη νύφη και το γαμπρό με κουφέτα και ρύζι (για να ριζώσουν) και συγχρόνως χτυπούσαν τον κουμπάρο στην πλάτη φωνάζοντας «’Aξιος».

Τα στέφανα του γάμου συμβολίζουν βασιλικές κορώνες γιατί η νύφη κι ο γαμπρός θα είναι βασίλισσα και βασιλιάς στο σπιτικό τους. Μετά από τον γάμο, ο γαμπρός και η νύφη βγάζουν τα στέφανα και τα βάζουν μέσα στην στεφανοθήκη. Την στεφανοθήκη την στολίζουν συνήθως πάνω από το νυφικό κρεβάτι ή κοντά στο εικονοστάσιο. Μέχρι να τοποθετήσει ο παπάς τα στέφανα πάνω στα κεφάλια της νύφης και του γαμπρού, τα στέφανα είναι μέσα σ” ένα δίσκο γεμάτο με κουφέτα. Είναι παράδοση κι έθιμο να πάρουν οι ελεύθερες κοπέλες κουφέτα από τον δίσκο και να τα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους.

Την τρίτη βραδιά πιστεύουν ότι θα δούνε σε όνειρο τον άντρα που θα παντρευτούν. Aλλο ένα έθιμο είναι ή νύφη να γράψει με μολύβι τα ονόματα ελεύθερων κοριτσιών στον πάτο του παπουτσιού της. Το πρώτο όνομα που θα σβήσει είναι της κοπέλας που θα παντρευτεί πρώτα.

Όταν ο ψάλτης διαβάζει τον Απόστολο, στο σημείο που λέει «Η δε γυνή ίνα φοβείται τον άνδρα» ο γαμπρός πατάει στα κρυφά της νύφης το πόδι, αλλά μερικές φορές τον προλαβαίνει η νύφη και τον πατάει εκείνη πρώτα. Οι καλεσμένοι σ’αυτό το σημείο βλέπουν τά πόδια του γαμπρού και της νύφης γιά να δούνε ποίος θα πρωτοπατήσει τον άλλον.

Ο παπάς δίνει στη νύφη και στο γαμπρό να πιούνε κόκκινο γλυκό κρασί από το ίδιο ποτήρι. Όσο κρασί παραμείνει στο ποτήρι, πρέπει να το πιει ο κουμπάρος κι η κουμπάρα όταν τελειώσει η τελετή.

Μετά το Μυστήριο του Γάμου, πηγαίνουν πρώτα οι γονείς της νύφης και του γαμπρού και φιλάνε τα στέφανα και μετά τους νιόπαντρους. Η νύφη κι ο γαμπρός κατόπι βγαίνουν στον νάρθηκα της εκκλησίας όπου όλοι οι καλεσμένοι τους εύχονται «Να ζήσετε». Στην Ελλάδα, μετά την τελετή του γάμου όλοι οι καλεσμένοι παίρνουν από μιά μπομπονιέρα. Η μπομπονιέρα είναι κουφέτα τυλιγμένα σε τούλι. Ο αριθμός των κουφέτων πρέπει να είναι μονός, συνήθως τρία ή πέντε. Στην Αμερική, τις μπομπονιέρες τις δίνουν στους καλεσμένους μετά το γλέντι.

Μετά από την εκκλησία πάνε όλοι οι καλεσμένοι στο γλέντι του γάμου όπου παίζουν λαούτα και βιολιά και χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς. Η νύφη ανοίγει το χορό συνήθως με το τραγούδι «Ωραία πουν” η νύφη μας κι ωραία τα προικιά της» . Καθώς η νύφη χορεύει και καθ” όλη τη διάρκεια του πανηγυριού, οι καλεσμένοι καρφιτσώνουν χαρτονομίσματα πάνω στο νυφικό της.

Μετά από το πανηγύρι, ο γαμπρός και η νύφη φεύγουν για το γαμήλιο ταξίδι (ή Μήνα του Μέλιτος). Το γαμήλιο ταξίδι ήταν μυστικό. Κανένας δεν έπρεπε να ξέρει που θα έπαιρνε ο γαμπρός τη νύφη. Όλη την πρώτη χρονιά του γάμου δεν επιτρέπανε στη νύφη να στενοχωριέται, να πάει σε κηδεία, ούτε ακόμα να φάει κόλλυβα.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.