Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες: Με 23 ερωταπαντήσεις «διαλύει» τα fake news το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

September 1, 2023


Μέσα από 23 ερωτήσεις – απαντήσεις το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα για τις νέες ταυτότητες.Να διαλύσει τα fake news για… τσιπάκια, φάκελο υγείας και καταγραφές κινήσεων και τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να σταματήσουν να υπάρχουν «αρνητές νέας ταυτότητας» επιχειρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που δημοσίευσε την παρουσίαση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Ο…

...ικονόμου στο υπουργικό συμβούλιο.Πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα καθώς σε δυο χρόνια, τον Αύγουστο του 2026, δε θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε για πρώτη φορά...

Μέσα από 23 ερωτήσεις – απαντήσεις το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα για τις νέες ταυτότητες.

Να διαλύσει τα fake news για… τσιπάκια, φάκελο υγείας και καταγραφές κινήσεων και τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να σταματήσουν να υπάρχουν «αρνητές νέας ταυτότητας» επιχειρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που δημοσίευσε την παρουσίαση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Οικονόμου στο υπουργικό συμβούλιο.

Πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα καθώς σε δυο χρόνια, τον Αύγουστο του 2026, δε θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η όψη της νέας ταυτότητας, ενώ δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις τόσο για την ανάγκη αλλαγής των ταυτοτήτων και την κατάργηση όσων είναι παλαιού τύπου, όσο και στα χαρακτηριστικά που θα εφαρμόζονται στις νέες -αυξημένης ασφάλειας- ταυτότητες.

Οι νέες ταυτότητες μέσα από 23 ερωτήσεις – απαντήσεις

Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της και προχωρά στην έκδοση ενός νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, καθώς η χώρα χρειάζεται άμεσα να συμμορφωθεί στον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και στις απατήσεις διεθνών φορέων, όπως ο ICAO. Συγκεκριμένα,

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1157 προβλέπει για όλα τα κράτη μέλη την έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας με ιδιαίτερα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία το σημερινό δελτίο δεν πληροί.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157, ταυτότητες κρατών μελών που δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ), παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού τα δελτία ταυτότητας που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας που ορίζονται από τον ICAO ή που δεν περιλαμβάνουν MRZ παύουν να ισχύουν. Η χώρα μας τον Ιούλιο έλαβε εκ νέου προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη συμμόρφωση της στον Κανονισμό.

Ταυτόχρονα, τα νέα δελτία ταυτότητας αποτελούν πάγια απαίτηση συνυφασμένη με τα πρωτόκολλα ασφαλείας:

α) του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ως εξειδικευμένου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που εγγυάται την ασφάλεια πτήσεων και την ελευθερία μετακινήσεων,

β) των Η.ΠΑ. αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων (VISA waiver program).

Παράλληλα, ήδη με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2018, η οποία έχει τροποποιηθεί έκτοτε αρκετές φορές , προβλέπεται η έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών με νέες προδιαγραφές στη βάση σύγχρονων πρωτοκόλλων ασφαλείας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.