Δεν το ξέρει ούτε βέρος Αθηναίος: Η πανέμορφη περιοχή της Αθήνας που λεγόταν Μαγκουφάνα;

August 5, 2023


“Μαγκουφάνα” ονομαζόταν μία περιοχή της Αττικής, τα παλιά χρόνια, η οποία σήμερα αποτελεί προάστιο της Αθήνας και δεν είναι άλλο από την Πεύκη.Η ιστορία της περιοχής άρχισε λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά στα αρχαία χρόνια ήταν μέρος του δήμου των Αθμονέων, ενός από τους 12 δήμους της αρχαίας Αθήνας.Για την ονομασία “Μαγκουφάνα”, η επικρατέστερη θεωρία αναφέρει ότι οφείλεται στον Θεόδωρ…

...�α αναφέρει ότι οφείλεται στον Θεόδωρο Μαγκαφά-Μάγιστρο, έναν έπαρχο στη Μικρά Ασία, την εποχή του Βυζαντίου.Οι απόγονοί του λέγεται πως έφτασαν τον 16ο αιώνα στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και το όνομα “Μαγκουφάνα” είναι η παραφθορά του ονόματος της οικογένειας Μαγκαφά. Μια...

“Μαγκουφάνα” ονομαζόταν μία περιοχή της Αττικής, τα παλιά χρόνια, η οποία σήμερα αποτελεί προάστιο της Αθήνας και δεν είναι άλλο από την Πεύκη.

Η ιστορία της περιοχής άρχισε λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά στα αρχαία χρόνια ήταν μέρος του δήμου των Αθμονέων, ενός από τους 12 δήμους της αρχαίας Αθήνας.

Πως πήρε το όνομά της η “Μαγκουφάνα”

Για την ονομασία “Μαγκουφάνα”, η επικρατέστερη θεωρία αναφέρει ότι οφείλεται στον Θεόδωρο Μαγκαφά-Μάγιστρο, έναν έπαρχο στη Μικρά Ασία, την εποχή του Βυζαντίου.

Οι απόγονοί του λέγεται πως έφτασαν τον 16ο αιώνα στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και το όνομα “Μαγκουφάνα” είναι η παραφθορά του ονόματος της οικογένειας Μαγκαφά. Μια άλλη θεωρία κάνει λόγο για τη «Μαγκούφα Άννα», μια γυναίκα της εποχής, που ήταν κουφή και άρρωστη.

Σήμερα όμως η περιοχή της Αττικής ονομάζεται Πεύκη. Το 1950 τέθηκαν τα όρια της κοινότητας από τις γειτονικές συνοικίες και την επόμενη δεκαετία, με προεδρικό διάταγμα, ονομάστηκε Πεύκη και πρόκειται για μία καταπράσινη, περιποιημένη και ήσυχη περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.