Καλλιάνος: Πότε αρχίζει ο Καύσωνας – Αναλυτικά οι πόλεις που θα πάει το θερμόμετρο στους 45 βαθμούς

July 26, 2021


Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος από την Τετάρτη και μετά θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, αλλά δυσκολότερα θα είναι το ΣαββατοκύριακοΟ καύσωνας ξαναέρχεται στη χώρα μας και οι θερμές αέριες μάζες απ…

...�ό τις ακτές της βόρειας Αφρικής επιστρέφουν, με τον υδράργυρο στο τέλος Ιουλίου, από τις 27 και μετά, να φθάνει μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, με καλές θερμοκρασίες, μελτέμια και υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς ξεκινά η εβδομάδα....

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος από την Τετάρτη και μετά θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, αλλά δυσκολότερα θα είναι το Σαββατοκύριακο

Ο καύσωνας ξαναέρχεται στη χώρα μας και οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής επιστρέφουν, με τον υδράργυρο στο τέλος Ιουλίου, από τις 27 και μετά, να φθάνει μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, με καλές θερμοκρασίες, μελτέμια και υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς ξεκινά η εβδομάδα. Όμως στη διάρκεια της εβδομάδας η θερμοκρασία θα ανέβει, καθώς έρχεται ισχυρός καύσωνας που ως προς τη διάρκειά του θα θυμίζει αυτόν του 1987. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook «χρειάζεται προσοχή και όχι πανικός μιας και σε σχέση με το 1987 έχουμε αρκετά «εργαλεία» στα χέρια μας».

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 42 με 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ προς το παρόν είναι ακόμη άγνωστη η διάρκεια του καύσωνα. «Ενδέχεται να πάμε έτσι μέχρι και τις 5 με 7 Αυγούστου», ανέφερε ο μετεωρολόγος. «Προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας επικρατεί αρκετή δροσιά. Τα μελτέμια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας. Σιγά σιγά έρχονται οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής και θα επηρεαστεί η χώρα μας με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τουλάχιστον ως προς τη διάρκειά του, ο καύσωνας αυτός θα θυμίζει τον ισχυρό καύσωνα του 1987. Κρατήστε όμως ότι οι υποδομές είναι πολύ διαφορετικές. Δεν αποκλείεται όμως το κύμα καύσωνα να κρατήσει 7-10 ημέρες».

Όπως ανέφερε από την Τετάρτη και μετά θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, αλλά δυσκολότερα θα είναι το Σαββατοκύριακο, οπότε και η καuτή αέρια μάζα θα κατακλύσει το σύνολο της χώρας μας και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. «Θα υπάρξει ένα «παιχνίδι» της θερμής αέριας μάζας με το μελτέμι για αυτό και χρειάζεται προσοχή μέχρι να περάσει αυτό το ισχυρό κύμα καύσωνα. Θα είναι ο ισχυρότερος καύσωνας για το καλοκαίρι», είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Με «άγριες» καιρικά διαθέσεις φαίνεται πως θα μας αφήσει ο Ιούλιος, αλλά και θα αρχίσει ο Αύγουστος μιας κι ένα ακόμη ισχυρό θερμό κύμα φαίνεται να μας επηρεάζει καθώς αυτό θα ξεχυθεί από τις ακτές τις βόρειας Αφρικής προς το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας νοτιοανατολικής Ευρώπης επηρεάζοντας προφανώς και τη χώρα μας.

Στους 42° με 45° ο υδράργυρος


Τα πρώτα στοιχεία θέλουν τον υδράργυρο να προσπαθεί να προσεγγίσει ή και να «σπάσει» ρεκόρ του παρελθόντος παρά τις προσπάθειες των μελτεμιών να μετριάσουν τα επίπεδα ζέστης.

Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζονται οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και αφορούν περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας που βρίσκονται μακρυά από την θάλασσα και άρα δεν επιδρά η θαλάσσια αύρα ή τοπογραφικές λεκάνες όπου ο ατμοσφαιρικός αέρας εγκλωβίζεται για πολλές ώρες δεχόμενος την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η διάρκεια του καύσωνα προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία

Σε ένα κύμα καύσωνα ενδιαφέρει σαφώς το που θα τερματίσει ο υδράργυρος, περισσότερο όμως ενδιαφέρει το πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες. Τα μέχρι τώρα στοιχεία θέλουν να οδηγούμαστε μέχρι και το πρώτο πενθήμερο – επταήμερο του Αυγούστου κάτω από την επίδραση αυτών των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα θερμά επεισόδια λειτουργούν αθροιστικά, αυτό προκαλεί και τη μεγαλύτερη ανησυχία μιας και ακόμη και τη νύχτα ή νωρίς το πρωί ο υδράργυρος δεν θα μπορεί να πέσει κάτω από τους 30° με 32° ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα οπότε ο ανθρώπινος οργανισμός δεν θα μπορεί να «ανασάνει» για να αντιμετωπίσει την αμέσως επόμενη θερμή ημέρα που θα ακολουθεί.

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι μπορεί αυτό το κύμα καύσωνα στους χάρτες καιρού να θυμίζει το 1987 παρόλα αυτά ευτυχώς τα «εργαλεία» που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο εξελιγμένα. Επομένως, με τις κατάλληλες κινήσεις – μέτρα από τους πολίτες και την πολιτεία και την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση θα καταφέρουμε να περάσουμε αυτό το ιδιαίτερα θερμό κύμα όσο πιο ανώδυνα γίνεται».


Με τον καύσωνα να είναι προ των πυλών, δείτε σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει 44 και 45 βαθμούς.
Από αύριο η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας θα σημειώσει σημαντική άνοδο και από την Τετάρτη θα έχουμε συνθήκες καύσωνα, οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, θα κρατήσουν ακόμα και για 10 ημέρες.

Το «Forecast Weather Greece» με ανάρτησή του, αναφέρει τις περιοχές που το θερμόμετρο θα ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως είναι για παράδειγμα το Αγρίνιο και ο Πύργος όπου μπορούμε να δούμε θερμοκρασίες ύψους 44 βαθμών μέχρι την Πέμπτη, ενώ την σκυτάλη θα πάρουν το Σαββατοκύριακο και άλλες περιοχές όπως η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Χαρακτηριστικά η ανάρτηση αναφέρει: «Σε κλοιό ισχυρού καύσωνα σε ένταση και διάρκεια εισέρχεται η χώρα μας. Ήδη από τη Δευτέρα και την Τρίτη η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα στις περισσότερες ευαίσθητες στη ζέστη ηπειρωτικές περιοχές, ενώ οι μέγιστες τιμές θα σημειωθούν στους Νομούς Ηλείας, Άρτας κι Αιτωλοακαρνανίας όπου πόλεις όπως το Αγρίνιο κι ο Πύργος θα αγγίξουν 42-44 βαθμούς.

Από την Παρασκευή και ιδίως το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες θα παρουσιάσουν νέα σταδιακή άνοδο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, και σε πόλεις όπως Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Έδεσσα, Άργος, Σέρρες ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 44-45 βαθμούς. Οι ακραίες θερμοκρασιακές τιμές δείχνουν να επιμένουν και την μεθεπόμενη εβδομάδα, με ισχυρές συνθήκες καύσωνα σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Στην Αθήνα από την Πέμπτη οι μέγιστες τιμές θα φτάνουν τους 40-42 βαθμούς επί καθημερινής βάσεως, ενώ και στην Θεσσαλονίκη θα αγγίζει μέγιστες μεταξύ 37-39 βαθμών.


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.