Πυρκαγιά στη Ρόδο: Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα – Μεταφέρθηκαν 19.000 άτομα και εκκενώθηκαν 12 περιοχές

July 23, 2023


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ρόδος, μετά από έξι μέρες που φλέγεται και οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με μια πύρινη λαίλαπα.Το βράδυ του Σαββάτου εκκενώθηκαν προληπτικά 19.000 άνθρωποι από τις περιοχές της Ρόδου που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη φωτιά, καθιστώντας την επιχείρηση εκκένωσης τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.Η μάχη των πυροσβεστών με τα πύρινα μέτωπα ήτ…

...αν ολονύχτια, ενώ το Λιμενικό Σώμα βρέθηκε σε κατάσταση συναγερμού και προχώρησε στην επιχείρηση διάσωσης δια θαλάσσης, όπου 2.500 άτομα μεταφέρθηκαν με σκάφη σε ασφαλή σημεία.Τουλάχιστον 12 περιοχές εκκενώθηκαν προληπτικά από τις Αρχές. Πρόκειται για τους οικισμούς Κιοτάρι,...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ρόδος, μετά από έξι μέρες που φλέγεται και οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με μια πύρινη λαίλαπα.

Το βράδυ του Σαββάτου εκκενώθηκαν προληπτικά 19.000 άνθρωποι από τις περιοχές της Ρόδου που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη φωτιά, καθιστώντας την επιχείρηση εκκένωσης τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

Η μάχη των πυροσβεστών με τα πύρινα μέτωπα ήταν ολονύχτια, ενώ το Λιμενικό Σώμα βρέθηκε σε κατάσταση συναγερμού και προχώρησε στην επιχείρηση διάσωσης δια θαλάσσης, όπου 2.500 άτομα μεταφέρθηκαν με σκάφη σε ασφαλή σημεία.

Τουλάχιστον 12 περιοχές εκκενώθηκαν προληπτικά από τις Αρχές. Πρόκειται για τους οικισμούς Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Εννέα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου με αναπνευστικά προβλήματα, με το ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό να τους παρέχει τις πρώτες βοήθειες. Ακόμη, έχουν σημειωθεί δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία ειναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων. Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθει και ο οικισμός Ασκληπιείο.



Την προσπάθεια της πυροσβεστικής θα συνδράμουν ακόμη 3 αεροσκάφη (ένα Canadair και 2 Air Tractors). Συνολικά επιχειρούν στο νησί 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.