Με μισθούς τριών ταχυτήτων εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου η 6ημερη εργασία σε αντίστοιχα τρεις από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνική οικονομίας: Τη βιομηχανία, τον τουρισμό και την εστίαση.Διαβάστε επίσης: Εξαήμερη εργασία σε εφαρμογή: Από 1 Ιουλίου τα νέα μέτρα – Ποιους αφορά και η αμοιβήΣτην πρώτη ταχύτητα (βάσει νόμου) ανήκουν οι επιχειρήσεις -του ευρύτερου κλάδου της βιομηχανίας – οι ο…
Με μισθούς τριών ταχυτήτων εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου η 6ημερη εργασία σε αντίστοιχα τρεις από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνική οικονομίας: Τη βιομηχανία, τον τουρισμό και την εστίαση.
Διαβάστε επίσης: Εξαήμερη εργασία σε εφαρμογή: Από 1 Ιουλίου τα νέα μέτρα – Ποιους αφορά και η αμοιβή
Στην πρώτη ταχύτητα (βάσει νόμου) ανήκουν οι επιχειρήσεις -του ευρύτερου κλάδου της βιομηχανίας – οι οποίες είναι συνεχούς λειτουργίας επί 24ωρου βάσεως 6 ή 7 μέρες την εβδομάδα και η προσαύξηση του ημερομισθίου (κατά την 6η μέρα) ανέρχεται στο 40%.
Στη δεύτερη ταχύτητα ανήκουν οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στις οποίες (βάσει κλαδικής σύμβασης) η ειδική προσαύξηση του ημερομισθίου (κατά την 6η μέρα) ανέρχεται στο 20%.
Στην τρίτη ταχύτητα ανήκουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις οποίες (βάσει κλαδική σύμβασης) δεν προβλέπεται καμία ειδική προσαύξηση κατά την 6η μέρα απασχόλησης, πλην όμως παραμένει στο απυρόβλητο το 40ωρο (σε 2μηνη βάση).
Όσον αφορά την πρώτη μισθολογική ταχύτητα της 6ήμερης εργασίας (στις βιομηχανικές επιχειρήσεις), η προσαύξηση 40% προβλέπεται στο σχετικό εργασιακό νόμο (επί Α. Γεωργιάδη), ο οποίος ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2023 και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Ο ίδιος νόμος (Γεωργιάδη) αποκλείει ρητά τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού από τις ρήτρες του.
Όσον αφορά τη δεύτερη μισθολογική ταχύτητα της 6ημερης εργασίας (στις επιχειρήσεις εστίασης, δηλαδή καφέ, εστιατόρια, μπαρ κλπ), η προσαύξηση 20% προβλέπεται στην κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα από την ψήφιση του εργασιακού νόμου Γεωργιάδη και συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2023 (και έχει καταστεί υποχρεωτική για όλο τον κλάδο) έως και τον Φεβρουάριο του 2025.
Δείτε και αυτά