Εφιάλτης στις παραλίες: Μετά τις μωβ ήρθαν και οι γαλάζιες μέδουσες – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

July 6, 2025


Εφιάλτης στις παραλίες: Μετά τις μωβ ήρθαν και οι γαλάζιες μέδουσες – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»Εφιάλτης στις παραλίες: Μετά τις μωβ, ήρθαν και οι γαλάζιες μέδουσεςΠοιες και πόσο επικίνδυνες είναι – Σε ποιες παραλίες έχει αναφερθεί η παρουσία τους – Τι να κάνετεΤην ώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίδυνα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για επερχόμενο καύσωνα, η εμφάνιση μωβ μεδο…

Εφιάλτης στις παραλίες: Μετά τις μωβ ήρθαν και οι γαλάζιες μέδουσες – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Εφιάλτης στις παραλίες: Μετά τις μωβ, ήρθαν και οι γαλάζιες μέδουσες

Ποιες και πόσο επικίνδυνες είναι – Σε ποιες παραλίες έχει αναφερθεί η παρουσία τους – Τι να κάνετε

Την ώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίδυνα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για επερχόμενο καύσωνα, η εμφάνιση μωβ μεδουσών αρχικά και γαλάζιων το τελευταίο διάστημα, προκαλεί ανησυχία σε όσους σκέφτονται να αναζητήσουν δροσιά σε κάποια παραλία και σε όποιους προγραμματίζουν τις διακοπές τους.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας με ανάρτησή του στα social media αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των δύο αυτών ειδών μέδουσας, αλλά και στο πόσο «επικίνδυνα» είναι.

Όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο, η γαλάζια μέδουσα (Rhizostoma pulmo) κάνει την εμφάνισή της κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες, με μικρές τοπικές εξάρσεις που κορυφώνονται από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου.

– Είναι από τα μεγαλύτερα είδη που συναντάμε

– Το τσίμπημά της είναι συνήθως ήπιο

– Οι εξάρσεις της στην Ελλάδα είναι περιορισμένες σε σχέση με γειτονικές χώρες και αποτελούν φυσικό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο

Μάλιστα όπως επισημαίνεται, «δεν πρόκειται για εισβολή ούτε για απειλή. Αν τη δείτε στη θάλασσα ή στην ακτή, παρατηρήστε την με ενδιαφέρον και σεβασμό». Ωστόσο, εφιστά την προσοχή, καθώς η Rhizostoma pulmo εκκρίνει βλέννα. Έτσι, αν κολυμπήσετε κοντά της, μην αγγίξετε το πρόσωπό σας, γιατί μπορεί να παρουσιαστεί ήπιο πρήξιμο.

Τα χαρακτηριστικά της μωβ και της γαλάζιας μέδουσας

Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca):

Μέδουσες

Έχει μικρή καμπάνα (έως 12 εκατοστά) με έντονες κηλίδες

Το χρώμα της κυμαίνεται από πορτοκαλοκαφέ (ως νεαρή) μέχρι ροζ ή πορφυρό μωβ (ως ενήλικη)

Τα νημάτιά της περιμετρικά μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 2 μέτρα

Η γαλάζια μέδουσα (Rhizostoma pulmo):

Έχει μεγάλη, σχεδόν ημισφαιρική καμπάνα

Φέρει χαρακτηριστική μωβ ιριδίζουσα γραμμή στην περιφέρεια της

Το σώμα της μπορεί να έχει χρώμα από γαλακτερό λευκό μέχρι έντονο μπλε

Δεν διαθέτει λεπτά νημάτια, αλλά παχιές, λοβωτές στοές

Ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, υπάρχουν αναφορές για μωβ μέδουσες σε Χαλκίδα, βόρειο Ευβοϊκό, Παγασητικό, Σκιάθο και Σκόπελο και πιο πρόσφατα φέρεται να έκαναν την εμφάνισή τους σε Λαγονήσι Αττικής, αλλά και σε ίσθμια, Λουτράκι, Λίμνη Βουλιαγμένης και Μελίσσι στην Κορινθία. Επίσης, αναφορές υπάρχουν για μωβ μέδουσες σε Ροδιά, Κυανή Ακτή, Άγιο Βασίλειο και Λιμανάκι Καλογριάς στην Αχαΐα, στην παραλίαΕπιταλίουκαι το Γιαννιτσοχώρι Ηλείας.

Σε περίπτωση που σάς τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εάν σανς τσιμπήσει μως μέδουσα, η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη, απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γuμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.

Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.

Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα.

Πάρτε κάποιο χάπι αντιισταμινικό. Με τα αντιισταμινικά αντιμετωπίζονται συστηματικότερα συμπτώματα όπως ο κνησμός. Η ανάγκη για φάρμακα τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.

Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφθείτε κάποιο Κέντρο Υγείας.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.