Μετά τον εμβολιασμό πρέπει να κάνω το τεστ αντισωμάτων; – Τι λένε οι ειδικοί -Έρχεται νέο κύμα πανδημίας μετά το καλοκαίρι

June 21, 2021


Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων, ολοένα περισσότεροι αναρωτιούνται μήπως πρέπει μετά τον εμβολιασμό να κάνουν τεστ αντισωμάτων για να βεβαιωθούν ότι το εμβόλιο είχε αποτέλεσμα στον οργανισ…

...μό τους. Επίσης, δες πότε πετάμε τις μάσκες!Στο ερώτημα «έχω άραγε αρκετά αντισώματα που με κρατάνε ασφαλή μετά τον εμβολιασμό μου;», η απάντηση είναι «ναι» για τη συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμένων, γι’ αυτό οι επιστήμονες γενικά συνιστούν να μην κάνουμε τεστ αντισωμάτων...

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων, ολοένα περισσότεροι αναρωτιούνται μήπως πρέπει μετά τον εμβολιασμό να κάνουν τεστ αντισωμάτων για να βεβαιωθούν ότι το εμβόλιο είχε αποτέλεσμα στον οργανισμό τους. Επίσης, δες πότε πετάμε τις μάσκες!

Στο ερώτημα «έχω άραγε αρκετά αντισώματα που με κρατάνε ασφαλή μετά τον εμβολιασμό μου;», η απάντηση είναι «ναι» για τη συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμένων, γι’ αυτό οι επιστήμονες γενικά συνιστούν να μην κάνουμε τεστ αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.

Με εξαιρέσεις όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα, π.χ. όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου, έχουν μερικούς καρκίνους του αίματος και όσους λαμβάνουν στεροειδή ή άλλα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μετά τον εμβολιασμό πρέπει να κάνω το τεστ αντισωμάτων;

Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των ανθρώπων δεν παράγουν επαρκή αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, γι’ αυτό άλλωστε εξετάζεται μέσω νεότερων μελετών η πιθανότητα να κάνουν μια επιπρόσθετη ενισχυτική δόση.

Από την άλλη, ορισμένοι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί και δεν ανήκουν στις παραπάνω εξαιρέσεις, σπεύδουν στη συνέχεια για τεστ αντισωμάτων χωρίς λόγο και μάλιστα μπορεί -επίσης άνευ λόγου- να ανησυχήσουν, αν δεν κάνουν το σωστό τεστ ή στη σωστή ώρα. Αν κάποιος βιαστεί να κάνει το τεστ αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ή ψάξει για λάθος αντισώματα και πάρει αρνητικά αποτελέσματα, μπορεί να νομίσει ότι είναι ευάλωτος στον κορωνοϊό, ενώ δεν είναι.

Οι περισσότεροι επιστήμονες θα προτιμούσαν ο μέσος εμβολιασμένος να μην κάνει καθόλου τεστ αντισωμάτων, γιατί αυτά είναι περιττά και μπορεί να τον μπερδέψουν άσκοπα. Στις κλινικές δοκιμές τα εμβόλια προκάλεσαν ισχυρή απόκριση αντισωμάτων σχεδόν σε όλους τους συμμετέχοντες.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έπρεπε καν να ανησυχούν για κάτι τέτοιο», δήλωσε στους «Τάιμς της νέας Υόρκης» η διακεκριμένη καθηγήτρια ανοσολογίας Ακίκο Ιβασάκι του Πανεπιστημίου Γιέηλ, η οποία τόνισε ότι, αν κάποιος επιμένει να κάνει τεστ αντισωμάτων, πρέπει να κάνει το σωστό.

Μετά τον εμβολιασμό πρέπει να κάνω το τεστ αντισωμάτων; - Τι λένε οι ειδικοί -Έρχεται νέο κύμα πανδημίας μετά το καλοκαίρι

Στην αρχή της πανδημίας αρκετά τεστ αντισωμάτων σχεδιάστηκαν για να αναζητούν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης Ν του κορωνοϊού, επειδή αυτά ήσαν άφθονα στο αίμα μετά τη λοίμωξη. Όμως αυτά τα αντισώματα δεν είναι τόσο ισχυρά όσο αυτά που απαιτούνται για την εξουδετέρωση του ιού, ούτε τόσης διάρκειας.

Ακόμη πιο σημαντικό, τα αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης Ν δεν παράγονται από τα εγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία αντίθετα παράγουν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (S) του κορωνοϊού. Αν κάποιος ποτέ δεν μολύνθηκε από τον κορωνοϊό (ώστε να αναπτύξει αντισώματα κατά της πρωτεΐνης Ν), εμβολιαστεί και μετά κάνει τεστ αντισωμάτων για πρωτεΐνη Ν (και όχι την S όπως θα έπρεπε), το τεστ θα βγει αρνητικό και αυτός θα πάθει σοκ άνευ λόγου.

Το Μάιο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ τάχθηκε κατά της χρήσης τεστ αντισωμάτων στους εμβολιασμένους. Ορισμένοι γιατροί δεν έχουν ακόμη γνώση των διαφορών ανάμεσα στα τεστ αντισωμάτων και του γεγονότος ότι μετρούν μόνο μια μορφή ανοσίας έναντι του κορωνοϊού. Επιπλέον, τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων (rapid) συχνά δίνουν απλώς μια αρνητική ή καταφατική απάντηση (όχι-ναι), αγνοώντας αν το επίπεδο των αντισωμάτων είναι χαμηλό ή υψηλό.

Έρχεται νέο κύμα πανδημίας μετά το καλοκαίρι

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι, αν κάποιος θέλει να κάνει τεστ αντισωμάτων, είναι σημαντικό να περιμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna), ώστε τα επίπεδα των αντισωμάτων να έχουν αυξηθεί επαρκώς και να είναι ανιχνεύσιμα. Στην περίπτωση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson ίσως χρειαστεί να περιμένει έως τέσσερις εβδομάδες.

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πέρα από τα εξουδετερωτiκά αντισώματα, τα εμβόλια «χτίζουν» και κυτταρική ανοσία, η οποία δεν μετριέται στα τεστ αντισωμάτων.

Έρχεται νέο κύμα πανδημίας μετά το καλοκαίρι – ο «εφιάλτης» της ινδικής μετάλλαξης

Τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα έκρουσε, μιλώντας στο MEGA, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, την ίδια στιγμή που έχει ανοίξει η κουβέντα για το πότε θα πετάξουμε οριστικά τις μάσκες.

«Δε θα είναι εύκολο να απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Επιτέλους το τρίτο κύμα στην Ελλάδα κατεβαίνει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τελειώσαμε. Έρχεται επόμενο κύμα, έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος του ιού. Η Αγγλία έκλεισε για άλλο ένα μήνα και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα που ήδη έχει ξεκινήσει εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά .

Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από τρεις ημέρες, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είχε θορυβηθεί από την είδηση ότι σχεδόν το ένα τρίτο των νεκρών από την ινδική παραλλαγή «δέλτα» ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Χθες (19/6), οι δηλώσεις του Βρετανού καθηγητή Άνταμ Φιν, εκ των συμβούλων της κυβέρνησης για την πανδημία, ότι ένα νέο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού «έχει σαφέστατα ξεκινήσει στην Αγγλία» αποτυπώνουν την εικόνα έξαρσης των τελευταίων εβδομάδων λόγω της παραλλαγής «Δέλτα», γνωστής και ως «ινδικής».

Ινδική μετάλλαξη

«Πρόκειται για μια σκληρή κούρσα μεταξύ της εμβολιαστικής εκστρατείας και ενός νέου κύματος που πυροδοτεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, αναδεικνύοντας την ανάγκη για πρόοδο των εμβολιασμών.

«Θα μπορούσαμε να αισιοδοξούμε ότι τουλάχιστον δεν εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, ωστόσο το γεγονός είναι ότι εξαπλώνεται. Άρα το τρίτο κύμα έχει σαφέστατα ξεκινήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, πάντως, σχετικά με τον εμβολιασμό εφήβων άνω των 12 ετών, ο ίδιος είπε ότι δεν θα ήταν η κατάλληλη κίνηση στην παρούσα φάση, ούτε στη Βρετανία, ούτε αλλού στην Ευρώπη. «Οι ενήλικες είναι αυτοί που νοσούν, και αυτοί θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας».

Από την πλευρά του, ο επιδημιολόγος Μάικ Τίλντσλι εξέφρασε «επιφυλακτική αισιοδοξία» ότι το νέο κύμα δεν θα φέρει αριθμούς νοσηλευομένων αντίστοιχους με εκείνους της μεγάλης έξαρσης του Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε, παρότι τα κρούσματα ανεβαίνουν σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, «δεν έχουμε δει ακόμη αυτό να αντικατοπτρίζεται σε νοσηλείες και θανάτους», εξηγώντας ότι «η εμβολιαστική εκστρατεία πολύ καλά».

Ινδική μετάλλαξη: Τα συμπτώματα του στελέχους Δέλτα

Πονοκέφαλος, ξερός βήχας και καταρροή. Αυτά φαίνεται να είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που προσβλήθηκε από την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού (παραλλαγή Δέλτα), σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, που μελετά τη συμπτωματολογία του κορωνοϊού, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι, ειδικά οι νεότεροι, που μολύνονται από τη μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος.
Ωστόσο, παρόλο που μπορεί να μη νιώθουν ιδιαίτερα άρρωστοι, μεταδίδουν κανονικά τον ιό και μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τους γύρω τους. Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει ότι όποιος πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έχει κορωνοϊό, πρέπει να υποβληθεί σε τεστ.

Ινδική μετάλλαξη πανδημία

Τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας είναι ο βήχας, ο πυρετός και η απώλεια όσφρησης και γεύσης. Ο καθηγητής Σπέκτορ, ωστόσο, αναφέρει πως πλέον αυτά τα συμπτώματα είναι λιγότερο συνηθισμένα.

«Από τις αρχές Μαΐου, μελετάμε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μέσω της εφαρμογής που έχουμε αναπτύξει και διαπιστώνουμε ότι δεν είναι τα ίδια με αυτά που ήταν το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει ο καθηγητής.
Αυτή η αλλαγή, φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση των περιστατικών της ινδικής ή Δέλτα μετάλλαξης, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και πλέον περίπου το 90% των κρουσμάτων στη Βρετανία είναι από αυτή.

Ο πυρετός παραμένει κοινό σύμπτωμα, αλλά η απώλεια όσφρησης δεν εμφανίζεται πια στο τοπ 10 των συμπτωμάτων, συμπληρώνει ο καθηγητής.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής «αυτή η παραλλαγή φαίνεται να λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Οι άνθρωποι ίσως πιστεύουν ότι έχουν κάποιο εποχικό κρυολόγημα και να βγαίνουν κανονικά, να πηγαίνουν σε πάρτι και να μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν νομίζει κανείς ότι έχει ένα απλό κρύωμα, να κάθεται σπίτι και να κάνει τεστ».

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.