18χρονος δημιούργησε σουτιέν που εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού

May 30, 2022


Παρά τη δυστυχία που προκαλούν, οι κακουχίες μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη πηγή έμπνευσης. Αφού κινδύνευσε να χάσει την μητέρα του από καρκίνο του μαστού, ένας έφηβος από το Μεξικό αποφάσισε να βο…

...ηθήσει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, να εντοπίζουν την ασθένεια στα πρώτα στάδια.“Όταν ήμουν 13 ετών, η μαμά μου διαγνώστηκε για δεύτερη φορά με καρκίνο του μαστού. Ο όγκος από το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού που ήταν, έφτασε στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ μέσα σε 6 μήνες. Η...

Παρά τη δυστυχία που προκαλούν, οι κακουχίες μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη πηγή έμπνευσης. Αφού κινδύνευσε να χάσει την μητέρα του από καρκίνο του μαστού, ένας έφηβος από το Μεξικό αποφάσισε να βοηθήσει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, να εντοπίζουν την ασθένεια στα πρώτα στάδια.

“Όταν ήμουν 13 ετών, η μαμά μου διαγνώστηκε για δεύτερη φορά με καρκίνο του μαστού. Ο όγκος από το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού που ήταν, έφτασε στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ μέσα σε 6 μήνες. Η διάγνωση έγινε πολύ αργά και η μητέρα μου έχασε και τα δύο της στήθη και παραλίγο τη ζωή της”, δήλωσε ο 18χρονος Χούλιο Ρίος Καντού, διευθυντής και συνιδρυτής της Higia Technologies.

Αυτό το περιστατικό ενέπνευσε τον Καντού να σχεδιάσει την “Εύα”, ένα σουτιέν αυτόματης εξερεύνησης, που βοηθά τις γυναίκες να ανιχνεύσουν νωρίς τον καρκίνο του μαστού. Η συσκευή κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της “Εύας” είναι οι αισθητήρες αφής, που χαρτογραφούν την επιφάνεια του μαστού και παρακολουθούν την υφή, το χρώμα και τη θερμοκρασία. Οι χρήστες μπορούν να δουν την κατάστασή τους μέσω μιας εφαρμογής για κινητά ή υπολογιστές. “Παίρνουμε όλα τα δεδομένα και τα αποθηκεύουμε. Όταν υπάρχει ένας όγκος στο στήθος, υπάρχει περισσότερο αίμα και περισσότερη θερμότητα, οπότε υπάρχουν αλλαγές στη θερμοκρασία και την υφή. Θα σας πούμε “σε αυτό το τεταρτημόριο, υπάρχουν δραστικές αλλαγές στη θερμοκρασία’ και το λογισμικό μας ειδικεύεται στη φροντίδα της περιοχής. Αν παρατηρήσουμε μια επίμονη αλλαγή, θα σας συμβουλέψουμε να πάτε σε έναν γιατρό”, εξηγεί ο Καντού.

Σύμφωνα με τους εφευρέτες της, η συσκευή αναμένεται να πάρει πιστοποίηση χρήσης μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, περίπου 82.000 γυναίκες θα πεθάνουν από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μόνο στις ΗΠΑ.

“Όταν ήμουν 13 ετών, η μαμά μου διαγνώστηκε για δεύτερη φορά με καρκίνο του μαστού”, αναφέρει ο 18χρονος Χούλιο Ρίος Καντού.

“Ο όγκος από το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού που ήταν, έφτασε στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ μέσα σε 6 μήνες.”

“Η διάγνωση έγινε πολύ αργά και η μητέρα μου έχασε και τα δύο της στήθη και παραλίγο τη ζωή της.”

Αυτό το τρομερό περιστατικό, ενέπνευσε τον Καντού να βοηθήσει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να εντοπίζουν την ασθένεια στα πρώτα της στάδια, όταν η θεραπεία είναι πιο εύκολη.

Τελικά, ο Καντού σχεδίασε την “Εύα”, ένα σουτιέν αυτόματης εξερεύνησης, που βοηθά τις γυναίκες να ανιχνεύσουν νωρίς τον καρκίνο του μαστού.

Οι αισθητήρες αφής χαρτογραφούν την επιφάνεια του στήθους και παρακολουθούν την υφή, το χρώμα και τη θερμοκρασία του.

“Όταν υπάρχει ένας όγκος στο στήθος, υπάρχει περισσότερο αίμα και περισσότερη θερμότητα, οπότε υπάρχουν αλλαγές στη θερμοκρασία και την υφή.”

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί, για περισσότερες πληροφορίες.

[higia.tech] [huffpost]

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του diaforetiko.gr στο Google News

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.