Στράβωσε ο αυχένας νεαρού μετά από ασταμάτητη χρήση του κινητού του για χρόνια

May 23, 2025


Ένας 25χρονος από την Ιαπωνία, που κοιτούσε συχνά το τηλέφωνό του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχασε τελικά την ικανότητα να σηκώνει το κεφάλι του και διαγνώστηκε με το «σύνδρομο πτώσης κεφαλής» (Dropped Head Syndrome).Ο άνδρας ανέπτυξε ένα μεγάλο εξόγκωμα στο πίσω μέρος του λαιμού του και έχασε την ικανότητα να σηκώνει το κεφάλι του χρησιμοποιώντας τους μύες του αυχένα το 2023. Πριν αναζητήσει …

Ένας 25χρονος από την Ιαπωνία, που κοιτούσε συχνά το τηλέφωνό του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχασε τελικά την ικανότητα να σηκώνει το κεφάλι του και διαγνώστηκε με το «σύνδρομο πτώσης κεφαλής» (Dropped Head Syndrome).

Ο άνδρας ανέπτυξε ένα μεγάλο εξόγκωμα στο πίσω μέρος του λαιμού του και έχασε την ικανότητα να σηκώνει το κεφάλι του χρησιμοποιώντας τους μύες του αυχένα το 2023. Πριν αναζητήσει θεραπεία, υπέφερε από έντονο πόνο στον αυχένα και δυσκολίες κατάποσης, οι οποίες οδήγησαν σε ταχεία απώλεια βάρους. Η παρατεταμένη αφύσικη στάση του αυχένα αποδυνάμωσε τους μύες του, σε σημείο που δεν μπορούσε πλέον να κρατήσει το κεφάλι του όρθιο.

Οι γιατροί σημείωσαν ότι ο ασθενής ήταν πολύ δραστήριος κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, αλλά υπέστη σοβαρό εκφοβισμό στην εφηβεία του. Αυτό τον οδήγησε να εγκαταλείψει το σχολείο και να απομονωθεί, περνώντας τον περισσότερο χρόνο του μόνος του παίζοντας στο τηλέφωνό του με τον αυχένα του λυγισμένο προς τα κάτω για ώρες κάθε μέρα.


Ο 25χρονος παθών και η ακτινογραφία του λαιμού του

Αυτή η στάση αποτέλεσε την αιτία για το σημαντικό εξόγκωμα στο πίσω μέρος του αυχένα του. Οι ιατρικές εξετάσεις αποκάλυψαν παραμορφωμένους και εξαρθρωμένους αυχενικούς σπονδύλους, μαζί με ουλώδη ιστό στο άνω μέρος της σπονδυλικής του στήλης από την παρατεταμένη υπερέκταση.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στο νοσοκομείο, παρουσίασε ένα αξιοσημείωτο σύνδρομο σταθερής πτώσης της κεφαλής, διατηρώντας μια στάση του πηγουνιού στο στήθος.

Οι πολλαπλές επεμβάσεις

Αρχικά επιχειρήθηκε θεραπεία με κολάρα, αλλά αφού ο ασθενής ανέφερε μούδιασμα στον αυχένα του, οι γιατροί επέλεξαν τη χειρουργική επέμβαση. Οι πολλαπλές επεμβάσεις περιελάμβαναν την αφαίρεση τμημάτων των κατεστραμμένων σπονδύλων και του ουλώδους ιστού, και στη συνέχεια τη σταθεροποίηση του αυχένα του με την τοποθέτηση βιδών και μεταλλικών ράβδων για τη διόρθωση της στάσης του.

Έξι μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής ανέκτησε την ικανότητα να σηκώνει και να κρατάει σωστά το κεφάλι του, ενώ περαιτέρω βελτίωση επιβεβαιώθηκε έναν χρόνο αργότερα.

Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου τόνισαν αυτή τη σοβαρή περίπτωση ως προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική χρήση smartphone, ιδίως μεταξύ των νέων.

Το σύνδρομο του «πεσμένου κεφαλιού» είναι μια σπάνια διαταραχή, που συχνά συνδέεται με νευρομυϊκές παθήσεις, αλλά μπορεί επίσης να προκύψει από παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης που προκαλούνται από την παραμονή του αυχένα σε αφύσικη καμπύλη θέση για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.