Μεγάλος Δήμος επιστρατεύει αρπακτικά πουλιά για να διώξει τα περιστέρια από την πόλη – Έντονες αντιδράσεις από τις φιλοζωικές

May 2, 2025


Ο δήμος Ξάνθης προχωρά σε μια πρωτότυπη αλλά αμφιλεγόμενη λύση για να μειώσει τον πληθυσμό των περιστεριών στην κεντρική του πλατεία, χρησιμοποιώντας εκπαιδευμένα αρπακτικά πουλιά. Η απόφαση έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ η πρακτική έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές.Με βάση την εγκύκλιο της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία εκδόθηκε τον Φεβρ…

Ο δήμος Ξάνθης προχωρά σε μια πρωτότυπη αλλά αμφιλεγόμενη λύση για να μειώσει τον πληθυσμό των περιστεριών στην κεντρική του πλατεία, χρησιμοποιώντας εκπαιδευμένα αρπακτικά πουλιά. Η απόφαση έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ η πρακτική έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές.

Εκπαιδευμένα αρπακτικά για να απομακρυνθούν τα περιστέρια

Με βάση την εγκύκλιο της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία εκδόθηκε τον Φεβρουάριο, οι δήμοι καλούνται να λάβουν μέτρα για την αποτροπή υγειονομικών κινδύνων που προκύπτουν από την παρουσία περιστεριών σε αστικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύεται η σίτισή τους και η διατήρησή τους σε αιχμαλωσία εντός των πόλεων, ενώ η ευθύνη απομάκρυνσης μεταφέρεται στις δημοτικές αρχές.

Ο δήμος Ξάνθης αποφάσισε να αναθέσει απευθείας την υλοποίηση της δράσης με τίτλο «Απώθηση πτηνών του είδους Columba livia (περιστέρια) από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης». Την απόφαση υπέγραψε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σιαμπάν Μπαντάκ, σύμφωνα με τη μελέτη Υ9/2025 της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής.

Μια δοκιμασμένη μέθοδος απώθησης

Η μέθοδος βασίζεται σε βιολογική αντιμετώπιση και περιλαμβάνει τη χρήση εκπαιδευμένων αρπακτικών πτηνών, τα οποία λειτουργούν ως φυσικοί θηρευτές. Σκοπός τους είναι να μετατρέψουν το περιβάλλον σε αφιλόξενο για τα περιστέρια και να τα απομακρύνουν από τον αστικό ιστό χωρίς βίαιες πρακτικές.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε τρεις φάσεις: αρχικά πραγματοποιείται περίοδος εξοικείωσης, ακολουθεί η κατασταλτική περίοδος και τέλος η φάση διατήρησης του αποτελέσματος. Ο σχεδιασμός είναι ευέλικτος και προσαρμόζεται ανάλογα με την αντίδραση των πτηνών-στόχων.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, η συνολική διάρκεια της δράσης θα είναι πέντε μήνες. Για την υλοποίησή της, θα απασχοληθούν δύο έως τρεις εκπαιδευτές αρπακτικών πτηνών. Ο δήμος υποχρεούται να διασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση στην πλατεία για τη διεξαγωγή των εργασιών.

Έντονες αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις

Η απόφαση του δήμου δεν έμεινε αναπάντητη από τις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες αντιδρούν έντονα. Η Άννα Μαρία Ζαφειριάδου, πρόεδρος της φιλοζωικής «Αδεσποτούλια Ξάνθης», δήλωσε στο MEGA:

«Είδαμε μια απόφαση η οποία είναι μεσαιωνική».

Η ίδια υποστηρίζει πως η ιερακοθηρία βασίζεται στην αιχμαλωσία άγριων ζώων και ότι υπάρχουν άλλες λύσεις για τον έλεγχο των περιστεριών, όπως τροφές που προκαλούν στείρωση. Όπως αναφέρει:

«Θα φύγουν από την πλατεία και θα πάνε στην πόλη, λίγο πιο πέρα. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα».

Δείτε το βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.