Συναγερμός για κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά: Πώς συνδέεται με long covid. Τα έξι συμπτώματα

April 19, 2022


Ποια τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά; Πώς συνδέεται με long covid;Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα εξαιτίας των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας που έχουν καταγραφεί σε παιδιά ηλικι…

...ών 3 έως 5 ετών αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε τα παιδιά να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία. Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία δεν πέθανε και πολλά ανάρρωσαν από μόνα τους....

Ποια τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά; Πώς συνδέεται με long covid;

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα εξαιτίας των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας που έχουν καταγραφεί σε παιδιά ηλικιών 3 έως 5 ετών αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε τα παιδιά να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία.

Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία δεν πέθανε και πολλά ανάρρωσαν από μόνα τους. Όμως 6 παιδιά στη Βρετανία και ένα στην Ισπανία χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσαν ότι ερευνούν εννέα ύποπτα κρούσματα στην Αλαμπάμα. Η κατάσταση “πρέπει να ληφθεί σοβαρά”, επισήμανε το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Ο ΕΟΔΥ -με έκτακτη ανακοίνωσή του- καλεί τους γιατρούς σε επαγρύπνηση, θέτοντας για τη χώρα μας το ηλικιακό όριο έγκαιρης ανίχνευσης έως τα 16 έτη. “Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που προκαλεί αυτά τα κρούσματα”, δηλώνει ο πρόεδρος ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ενώ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δεν έκρυψε την ανησυχία του, σημειώνοντας, ωστόσο, και οι δύο ότι στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα αυτής της οξείας μορφής ηπατίτιδας.

Πιθανή σύνδεση με long covid

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε).

Η αιτιολογία, σύμφωνα με τις πρώτες θεωρίες, των περιστατικών μπορεί να συνδέεται με κάποιον αδενοϊό, καθώς ανιχνεύθηκε τέτοιος ιός σε κάποια από αυτά τα περιστατικά. Δεν έχει αποκλειστεί όμως η πιθανότητα να εμπλέκεται και ο Covid και τα περιστατικά να συνδέονται με long covid.

Μερικά από τα παιδιά είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ενώ κανένα δεν είχε κάνει εμβόλιο κατά της covid-19, συνεπώς αποκλείστηκε η πιθανότητα τα περιστατικά να συνδέονται με παρενέργεια του εμβολίου.

Μια άλλη θεωρία είναι η πιθανή εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών εξαιτίας του lockdown. Αυτή τη στιγμή όλα ερευνώνται.

Σημειώνεται ότι αύριο, Μ. Τετάρτη, θα δοθεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου με θέμα την πανδημία στο υπουργείο Υγείας, με την παρουσία του Θάνου Πλεύρη, και αναμένεται να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο σύνδεσης της οξείας ηπατίτιδας με τον κορονοϊό.

Τα έξι συμπτώματα

Στις 12 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε προειδοποίηση για τα κρούσματα στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι ο έμετος και ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος) είναι συνήθη συμπτώματα.

Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής έξι συμπτώματα:

1. Ικτερο

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα

4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Ζαούτης: Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο

Μιλώντας το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 ο πρόεδρος ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτης είπε:

“Η Μ. Βρετανία άρχισε να δημοσιεύει ότι αντιμετώπισε κάποια κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, συγκεκριμένα στα μικρά παιδιά. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 3-5 ετών. Πρόκειται για σοβαρή ηπατίτιδα ενώ σε κάποια παιδιά χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση. Τώρα βλέπουμε κρούσματα και σε άλλα κράτη, Ολλανδία και Αμερική και έτσι κλίνει η επιστημονική κοινότητα προς το να είναι κάποια λοίμωξη, κάτι που μεταδίδεται, εφόσον υπάρχει διασπορά. Οι γνωστές ηπατίτιδες όπως η Β και η Α για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια δεν έχουν εντοπιστεί σε αυτά τα κρούσματα. Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς εδώ, ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο είμαστε σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα”.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.

Το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η αύξηση αυτών των κρουσμάτων ηπατίτιδας “είναι μη αναμενόμενη και τα συνήθη αίτια έχουν αποκλειστεί”.

Πλεύρης: Ανησυχούμε…

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της ηπατίτιδας και εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5. “Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή” είπε.

Ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ερωτώμενος από την ΕΡΤ για τα τα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά είπε ότι είναι άγνωστης αιτιολογίας και ότι δεν υπάρχει κάποιος από τους γνωστούς ιούς (κορονοϊού) που φταίει. “Δεν έχει εμφανιστεί ως παρενέργεια σε παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο. Η σύνδεση από τη νόσηση των παιδιών από τον κορονοϊό και την ηπατίτιδα δεν είναι τεκμηριωμένη”, δήλωσε.

Σημειώνεται πως στις 12 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε προειδοποίηση για τα κρούσματα στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι ο έμετος και ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος) είναι συνήθη συμπτώματα.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.