Lockdown: Πώς θα κινηθούμε το Σαββατοκύριακο με τα νέα μέτρα, τι ισχύει για τα SMS

March 6, 2021

Μεγάλο στοίχημα για τους πολίτες αποτελεί το πρώτο Σαββατοκύριακο της επόμενης φάσης lockdown που έχει σκληρότερα μέτρα – με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν – από την προηγούμενη και δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι και η τελευταία.

 

 

Αρκετά πράγματα αλλάζουν από το πρωί του Σαββάτου σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να πάρει ανάσα το σύστημα Υγείας.

Μία βασική διαφοροποίηση αφορά στη μετακίνηση από δήμο σε δήμο με αυτοκίνητο που πλέον απαγορεύεται και μια δεύτερη έχει να κάνει με τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Επιπλέον, αλλάζουν τα δεδομένα και στην απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς από τις 18.00 που ήταν τα Σαββατοκύριακα, θα πάει στις 19.00 και θα διαρκεί μέχρι 05.00 το πρωί.

 

Οι αλλαγές στα SMS που ισχύουν κάθε μέρα δηλαδή και καθημερινές, αλλά και Σαββατοκύριακα αφορούν κυρίως τους κωδικούς 2 και 6.

Για τα μηνύματα με κωδικό 2 που αφορούν μετάβαση σε σούπερ μάρκετ ή κατάστημα προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης, αλλά και το sms με κωδικό 3 που αφορούν μετάβαση σε τράπεζα, οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση έως και 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας. Για το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, γίνεται πλέον αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δε μπορεί κανείς να πάρει το αυτοκίνητό του και να πάει να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του σε μεγάλη απόσταση από την οικία του.

 

 

Για τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον, που αφορά σε βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, τα ελεγκτικά όργανα θα μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τα SMS και εξήγησε ότι για να έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα μεγάλο ρόλο θα παίξει η ατομική συνείδηση των πολιτών.

 

 

Για τον κωδικό 4 διευκρίνισε ότι εάν είναι δύο άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάνε να συνδράμουν κι όχι ένα, πρέπει να υπάρχει αιτιολογία.

  • «Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS, κάτι που δεν υπήρχε πέρσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε χαρακτηριστικά.
  • Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό των 2 χιλιομέτρων δήλωσε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο οι ντόπιοι αστυνομικοί που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των περιοχών δε θα προκαλούν προβλήματα. Παράλληλα, όπως είπε, για φαρμακείο οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν και εκτός περιοχής.

 

 

«Η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου».

Για οικογένειες με παιδιά χωρίς κοντινό πάρκο που χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6 για να μετακινηθούν με αυτοκίνητο αποσαφήνισε ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. «Πρέπει να γίνεται χρήση με πεζό τρόπο ή με ποδήλατο η συγκεκριμένη μετακίνηση» διευκρίνισε.

 

Οι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας επιφέρουν αλλαγές και στο ωράριο στα σούπερ μάρκετ τα οποία τα Σαββατοκύριακα έκλειναν στις 17:00.

Πλέον, από τη στιγμή που η απαγόρευση θα ξεκινάει στις 19:00, τα σούπερ μάρκετ θα μεταθέσουν το κλείσιμό τους για μία ώρα αργότερα δηλαδή στις 18:00.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.