Πόσο ρίσκο εμπεριέχει το πρ@κτικ0 σ3ξ; Μια γυναικολόγος εξηγεί…

January 21, 2021


Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι το πρ@κτικό σ3ξ δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο θεωρεί η ποπ κουλτούρα του 21ου αιώνα πως είναι, εντούτοις δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιέργεια γύρω από αυτό έχει αυξηθ…

...εί παράλληλα με την απελευθέρωση της σeξουαλικότητας και της εξάπλωσης του διαδικτύου.Η γυναικολόγος Lauren F. Streicher, διευθύντρια του Κέντρου Σeξουαλικής Ιατρικής και Εμμηνόπαυσης στην Ιατρική Σχολή Feinberg στο πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στο θέμα του πρωκτiκού σeξ, σε...

Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι το πρ@κτικό σ3ξ δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο θεωρεί η ποπ κουλτούρα του 21ου αιώνα πως είναι, εντούτοις δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιέργεια γύρω από αυτό έχει αυξηθεί παράλληλα με την απελευθέρωση της σeξουαλικότητας και της εξάπλωσης του διαδικτύου.

Η γυναικολόγος Lauren F. Streicher, διευθύντρια του Κέντρου Σeξουαλικής Ιατρικής και Εμμηνόπαυσης στην Ιατρική Σχολή Feinberg στο πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στο θέμα του πρωκτiκού σeξ, σε συνέντευξή της στην έγκυρη ιστοσελίδα health.com.

Δείτε τους κινδύνους γύρω από το πρωκτiκό σeξ που η ίδια λέει ότι κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει:
«Κοιτάξτε, ο πρωκτός δεν έγινε για συνουσία. Υποτίθεται ότι είναι ένας… μονόδρομος που οδηγεί μόνο προς τα έξω. Ο κόλπος, από την άλλη πλευρά, έχει μια παχιά ελαστική επένδυση, σαν ακορντεόν, σχεδιασμένη να τεντώνει για να φιλοξενήσει ένα πeος, ή ένα μωρό».

Ο ιστός του ορθού είναι λεπτότερος και δεν έχει την ίδια ελαστικότητα, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σκιστεί, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητές σας να κολλήσετε κάποιο σeξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

Η ορθοκολική γονόρροια, τα πρωκτiκά χλαμύδια και ο ιός HIV είναι όλα πραγματικοί κίνδυνοι με το πρωκτiκό σeξ. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, «το πρωκτiκό σeξ είναι εκείνη η σeξουαλική συμπεριφορά με τον υψηλότερο κίνδυνο για τις λοιμώξεις από τον ιό HIV». Αλλά το πρωκτiκό σeξ είναι ίσως πιο πιθανό να μεταδώσει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)».

«Πολύ λίγοι έφηβοι έχουν HIV, αλλά πάνω από τους μισούς άντρες έχουν HPV», επισημαίνει η δρ. Streicher. Ο HPV μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα και καρκίνο στον πρωκτό.

Επιπλέον, επισημαίνει, πιθανότατα δεν πρόκειται να υποβληθείτε σε εξετάσεις για πρωκτiκά ΣΜΝ στον γιατρό σας, εκτός αν αυτός σας ρωτήσει συγκεκριμένα αν έχετε κάνει πρωκτiκό σeξ (κάτι που είναι απίθανο), ή αν εσείς ζητήσετε να κάνετε αυτές τις συγκεκριμένες εξετάσεις.

Έπειτα, υπάρχει και ο πόνος, η αιμορραγία και η ακράτεια κοπράνων, λέει η δρ. Streicher. Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Northwestern διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν τακτικά πρωκτiκό σeξ ήταν πιο πιθανό να δουν αλλαγές στην συνοχή των κοπράνων τους, ενώ ανέφεραν περισσότερα περιστατικά με ακράτεια ούρων και κοπράνων.

Πάντα προφuλακτικό!
Αλλά αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε το πρωκτiκό σeξ, ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος; «Χρησιμοποιήστε προστασία πάση θυσία», λέει η δρ. Streicher. «Ως γυναικολόγος, λέω σε όλους, ακόμη και σε όσους και όσες είναι σε μονογαμική σχέση, ότι πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε προφuλακτικό στο πρωκτiκό σeξ. Και αν, μετά από το πρωκτiκό, κάνετε και κολπικό σeξ, πρέπει πάντοτε ο άντρας να βάζει ένα νέο προφuλακτικό, για να προστατεύσει την γυναίκα από την πιθανότητα ουρολοίμωξης».

πηγή

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.