Ο πιο δύσκολος γρίφος που κυκλοφορεί στο internet – Ελάχιστοι τον έχουν λύσει

January 20, 2022


Θέλετε να δοκιμάσετε την εξυπνάδα σας; Έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Το Harvard Business Review μπορεί να δημοσίευσε αυτό τον γρίφο το 1996, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να δυσκολεύονται να τον λύσουν…

... μέχρι και σήμερα. Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ το IQ test του 1985 που θεωρείτε ακόμα ένας από τους δυσκολότερους γρίφους.Ο μαθηματικός Richard Smullyan, με το παρατσούκλι «ο αδιαμφισβήτητος κύριος των λογικών παζλ» από τον πρώην διδακτορικό φοιτητή Bruce Horowitz, ξεπέρασε πραγματικά τον...

Θέλετε να δοκιμάσετε την εξυπνάδα σας; Έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Το Harvard Business Review μπορεί να δημοσίευσε αυτό τον γρίφο το 1996, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να δυσκολεύονται να τον λύσουν μέχρι και σήμερα. Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ το IQ test του 1985 που θεωρείτε ακόμα ένας από τους δυσκολότερους γρίφους.

Ο μαθηματικός Richard Smullyan, με το παρατσούκλι «ο αδιαμφισβήτητος κύριος των λογικών παζλ» από τον πρώην διδακτορικό φοιτητή Bruce Horowitz, ξεπέρασε πραγματικά τον εαυτό του με αυτό το brainteaser. Στην πραγματικότητα, ο συνάδελφος του Smullyan, ένας καθηγητής λογικής στο MIT, ονόματι George Boolos, το ονόμασε «το πιο δύσκολο λογικό παζλ που έχει υπάρξει ποτέ» και μπορούμε να δούμε γιατί.

Ο πιο δύσκολος γρίφος που κυκλοφορεί στο internet - Ελάχιστοι τον έχουν λύσει

Το αίνιγμα

Εδώ είναι το αίνιγμα, κατευθείαν από το στόμα του μαθηματικού:

«Τρεις θεοί, ο Α, ο Β και ο Γ και ονομάζονται, με κάποια σειρά, Αληθινός, Ψεύτικος και Τυχαίος. Ο Αληθινός μιλάει πάντα αληθινά, ο Ψεύτικος μιλά πάντα ψεύτικα, αλλά ο Τυχαίος μιλάει αληθινά ή ψευδώς και είναι εντελώς τυχαίο. Πρέπει να προσδιορίσετε τις ταυτότητες των Α, Β και Γ κάνοντας τρεις ερωτήσεις ναι ή όχι και κάθε ερώτηση πρέπει να τίθεται ακριβώς σε έναν θεό. Οι θεοί καταλαβαίνουν αγγλικά, αλλά θα απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις στη δική τους γλώσσα. Στην άγνωστη γλώσσα τους, οι λέξεις για «ναι» και «όχι» είναι «da» και «ja», με κάποια σειρά. Δεν ξέρεις ποια λέξη σημαίνει τι».

Λοιπόν, ποιες ερωτήσεις θα κάνατε για να προσδιορίσετε κάθε θεό; Και όχι, δεν είναι μια ερώτηση κόλπο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λάβετε τη σωστή απάντηση.

Είμαστε πρόθυμοι να στοιχηματίσουμε ότι ο εγκέφαλός σας αισθάνεται αρκετά κατεστραμμένος σε αυτό το σημείο. Εάν είστε έτοιμοι να ρίξετε μια πετσέτα και να ακούσετε τη λύση, δεν θα το πούμε! Εδώ είναι οι τρεις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με το Nautilus:

  • Προς τον θεό Α: «Το «da» σημαίνει «ναι» αν και μόνο αν είσαι Αληθής και αν και μόνο αν το Β είναι Τυχαίο;» (Υποθέσαμε ότι ο Α είπε, «ja», κάνοντας το Β Σωστό ή Λάθος).
  • Προς θεό Β: «Το «da» σημαίνει «ναι» αν και μόνο αν ο Πλούτωνας είναι πλανήτης νάνος;» (Υποθέσαμε ότι ο Β είπε, «ντα», κάνοντας το Β Αληθινό.)
  • Και στον θεό Β (Αληθινό) πάλι: «Το «da» σημαίνει «ναι» αν και μόνο αν το Α είναι Τυχαίο;» Δεδομένου ότι το B είναι Αληθινό, πρέπει να πει “da”, που σημαίνει ότι το A είναι Τυχαίο, αφήνοντας το C να είναι ο Ψεύτικος.

Μην χτυπάτε τον εαυτό σας αν εξακολουθείτε να είστε λίγο μπερδεμένοι. Μπορείτε να ξεκινήσετε να βρίσκετε τη λύση με αυτό το έγγραφο του 2008, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει την πιο εύκολη απάντηση στο εγκέφαλο.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.