Σοφία Μπεκατώρου: «Γιατί δεν μίλησα νωρίτερα». Τους δίνει όλους στον εισαγγελέα [video]

January 20, 2021


Τι αποκάλυψε η Σοφία Μπεκατώρου για τους λόγους που δεν μίλησε νωρίτερα; Εξελίξεις για την κατάθεση της στον εισαγγελέα.Η Σοφία Μπεκατώρου αποτελεί αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών, αφού βρήκε τη δ…

...ύναμη να εξομολογηθεί δημόσια τη σeξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε από παράγοντα της ιστιοπλοΐας πριν από 23 χρόνια.Η χρυσή Ολυμπιονίκης με τις ξεχωριστές διακρίσεις, μίλησε στη Σάσα Σταμάτη και την εφημερίδα On Time και εξήγησε γιατί το είπε τώρα και όχι όταν συνέβη.«Είμαι συγκλονισμένη...

Τι αποκάλυψε η Σοφία Μπεκατώρου για τους λόγους που δεν μίλησε νωρίτερα; Εξελίξεις για την κατάθεση της στον εισαγγελέα.

Η Σοφία Μπεκατώρου αποτελεί αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών, αφού βρήκε τη δύναμη να εξομολογηθεί δημόσια τη σeξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε από παράγοντα της ιστιοπλοΐας πριν από 23 χρόνια.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης με τις ξεχωριστές διακρίσεις, μίλησε στη Σάσα Σταμάτη και την εφημερίδα On Time και εξήγησε γιατί το είπε τώρα και όχι όταν συνέβη.

«Είμαι συγκλονισμένη και είμαι πολύ ευτυχισμένη που βλέπω ότι ο κόσμος είναι πραγματικά ευαισθητοποιημένος. Έχει τη διάθεση να ζήσει σε μια πιο υγιή κοινωνία που όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ένα ξεκίνημα για μια μεγάλη αλλαγή και να νιώθουμε πιο ασφαλείς.

Περιβάλλοντα όπως ο αθλητισμός να έχουν την υγιή μορφή τους και να τα απολαμβάνουμε, να βάζουμε τα παιδιά μας μέσα στο αθλητικό κίνημα. Να δημιουργήσουμε φορείς αλλά και τρόπους, ώστε κανένας να μη νιώθει μόνος και να μη φοβάται.

Να μην υπάρχει αυτή η κατάχρηση εξουσίας σε οποιοδήποτε τομέα» είπε χαρακτηριστικά η Σοφία Μπεκατώρου και υπογράμμισε πως ηθική δικαίωση για εκείνη θα είναι να υπάρξουν δομές και τρόποι ώστε να ζήσουμε όλοι σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

«Οι αθλητές να αθλούνται και να φέρνουν την Ελλάδα μας ψηλά. Οι φορείς μας να είναι υποστηρικτικοί και να προάγουν τις ηθικές αξίες», συμπλήρωσε η ίδια.

Παράλληλα η Σοφία Μπεκατώρου εξηγεί γιατί δεν το είπε νωρίτερα:

«Δε μπορούσα να το πω νωρίτερα. Είναι οι καταστάσεις τέτοιες που το κλίμα δεν ευνοεί να μιλήσει κανένας. Χρειάζεται πολύς καιρός για να μπορέσει κάποιος να ζήσει με αυτό και να το πει δημοσίως».

Δείτε την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου:

«Δε μπορούσα να το πω νωρίτερα. Είναι οι καταστάσεις τέτοιες που το κλίμα δεν ευνοεί να μιλήσει κανένας».

Στον εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου

Η Σοφία Μπεκατώρου είναι η πρώτη μάρτυρας στην αυτεπάγγελτη έρευνα της Εισαγγελίας, που ξεκίνησε μετά τις δημόσιες καταγγελίες της για σeξουαλική κακοποίηση από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Στις 9 το πρωί η χρυσή ολυμπιονίκης θα βρεθεί στο γραφείο του εισαγγελέα πρωτοδικών Νίκου Στεφανάτου, για να εκθέσει αναλυτικά όλα όσα κρατούσε μέσα της επί 23 χρόνια.

«Κάθε θύμα να σπάσει τη σιωπή και να μιλήσει από όποιο χώρο κι αν βρίσκεται.

Η προσπάθεια με όλους τους αθλητές είναι να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας η διακεκριμένη ιστιοπλόος, λίγο μετά τη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένη να μιλήσει ανοιχτά και με ονοματεπώνυμα στις αρμόδιες αρχές.

Οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για το βιασμό που υπέστη το 1998 επί της ουσίας δεν μπορούν να διερευνηθούν ούτε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, αφού το αδίκημα είναι πλέον παραγεγραμμένο.

Η κατάθεση της Μπεκατώρου δίνει έναυσμα για νέες έρευνες σeξουαλικών επιθέσεων

Όμως, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, η κατάθεσή της δεν αποκλείεται να δώσει το έναυσμα για μία ευρύτερη έρευνα για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις σeξουαλικών επιθέσεων ή και άλλα συναφή αδικήματα σε μεταγενέστερες χρονικές περιόδους, όπου δεν έχει επέλθει παραγραφή.

Με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ζήτησε από όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς να παρεμβαίνουν άμεσα και αποτελεσματικά, όταν υπάρχουν έστω και υπόνοιες για τέλεση σeξουαλικών εγκλημάτων και να ενθαρρύνουν τα θύματα να καταγγέλλουν στις αρχές τους υπαιτίους.

Τονίζει δε, πως θα πρέπει να προστατεύεται το τεκμήριο αθωότητας των εμπλεκομένων έως ότου υπάρξει καταδικαστική απόφαση από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της αθλήτριας, μία πρώτη αναφορά για τη σeξουαλική κακοποίηση που υπέστη είχε τεθεί υπ’ όψιν των αρχών τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Ένα μήνα μετά, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Marie Claire, η Σοφία Μπεκατώρου παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι έχει βιώσει σeξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση από παράγοντα σε ηλικία 21 ετών. Πριν από λίγες ημέρες στην διαδικτυακή Ημερίδα του υφυπουργείου Αθλητισμού «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην ανέχεσαι» η κορυφαία ιστιοπλόος έκανε πράξη αυτό το σύνθημα και δημοσιοποίησε χωρίς περιστροφές όσα βίωσε.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.