Κόψτε αυτήν τη συνήθεια, αν δεν θέλετε να μειώνονται οι σeξουαλικές σας επιδόσεις

January 17, 2022


Υπάρχει μία συνήθεια, η οποία μπορεί να μειώσει τις σeξουαλικές επιδόσεις σου και να μην σου επιτρέπει να κάνεις το “κρεβάτι” που θα επιθυμούσες. Αυτή η συνήθεια σχετίζεται με τον ύπνο και σύμφωνα με …

...πρόσφατες επιστημονικές μελέτες οι ορμόνες που επηρεάζουν τη λίμπιντο μπορούν συγχρόνως να ρυθμίσουν και τον ύπνο σου.Αν καταφέρεις να περιορίσεις τα σκαμπανεβάσματά τους, θα κοιμάσαι καλύτερα. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο όφελος: όσο πιο ποιοτικός είναι ο ύπνος σου τόσο πιο...

Υπάρχει μία συνήθεια, η οποία μπορεί να μειώσει τις σeξουαλικές επιδόσεις σου και να μην σου επιτρέπει να κάνεις το “κρεβάτι” που θα επιθυμούσες. Αυτή η συνήθεια σχετίζεται με τον ύπνο και σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες οι ορμόνες που επηρεάζουν τη λίμπιντο μπορούν συγχρόνως να ρυθμίσουν και τον ύπνο σου.

Αν καταφέρεις να περιορίσεις τα σκαμπανεβάσματά τους, θα κοιμάσαι καλύτερα. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο όφελος: όσο πιο ποιοτικός είναι ο ύπνος σου τόσο πιο καλά θα νιώθεις σωματικά και ψυχικά και τόσο πιο απογειωτικό σeξ θα απολαμβάνεις.

Η έρευνα

Αν δεν καταφέρνεις να κοιμηθείς καλά, το πιο πιθανό είναι ότι η σeξουαλική σου ζωή το “αισθάνεται”. Ειδικότερα, οι γυναίκες έχουν 40% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αϋπνία απ’ ό,τι οι άνδρες, σύμφωνα με τις έρευνες. Και αυτό το κενό ύπνου επηρεάζει τη λίμπιντό μας, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να είμαστε σε “διάθεση” αν είμαστε κουρασμένες.

Τι παίζει ρόλο σε αυτό;

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα οιστρογόνα μάς βοηθούν να διατηρούμε φυσιολογικά επίπεδα ύπνου δεσμεύοντας στον εγκέφαλο τους υποδοχείς που διέπουν τη διαδικασία του” λέει η Jessica Mong, PhD, καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ. Και όταν η προγεστερόνη είναι υψηλότερη, τότε το αίσθημα της υπνηλίας σε κυριεύει διαρκώς μέσα στη μέρα.

Κόψτε αυτήν τη συνήθεια, αν δεν θέλετε να μειώνονται οι σeξουαλικές σας επιδόσεις

Ορμονικές εναλλαγές

Οι διακυμάνσεις στα οιστρογόνα και στην προγεστερόνη συνδέονται με την ποιότητα του ύπνου. “Οι μεγάλες ορμονικές εναλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, ευθύνονται για σημαντικές διαταραχές στον ύπνο” τονίζει η Mong. Από την άλλη, κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να έχουμε ακόμα και κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου, καθώς τα επίπεδα των σχετικών ορμονών αυξάνονται και πέφτουν διαδοχικά ως αποτέλεσμα της μηνιαίας διαδικασίας.

Πριν από την περίοδο και κατά την έναρξή της τα επίπεδα και των δύο ορμονών είναι χαμηλότερα και εκείνες τις ημέρες, όντως, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κοιμηθούμε. Στην πραγματικότητα, το 30% των γυναικών δυσκολεύονται να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, σύμφωνα με το National Sleep Foundation. “Μετά την ωορρηξία τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται και ακριβώς τότε είναι η στιγμή του μήνα που είναι πιο πι- θανό να νιώσουμε μια αφόρητη υπνηλία” επισημαίνει η Katherine Hatcher, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κολέγιο Ιατρικής Άλμπανι στη Νέα Υόρκη.

Τι εμποδίζει τη σeξουαλική ζωή;

Σε μελέτη στο Journal of Sexual Medicine διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν λιγότερο ύπνο ανέφεραν και χαμηλότερα επίπεδα σeξουαλικής επιθυμίας. Αντίθετα, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι είχαν γενικά καλή ποιότητα βραδινού ύπνου μίλησαν για μεγαλύτερη διέγερση. Όταν οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο, είναι αυτονόητα και περισσότερο κουρασμένες και άρα είναι λιγότερο πιθανό να νιώσουν θετικά συναισθήματα, όπως ευτυχία, που σχετίζεται έντονα με την επιθυμία για σeξ, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε ο David Kalmbach, PhD, ερευνητής στο Σύστημα Υγείας Henry Ford, στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.

Μάθε τα μυστικά για περισσότερο ύπνο

Για αρχή καλό είναι να βρεις τρόπους μείωσης του στρες. “Γνωρίζεις μάλλον καλά ότι το τελευταίο ευθύνεται σημαντικά για τη μείωση της λίμπιντό σου, ενώ τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του άγχους, της κορτιζόλης, καταστέλλουν τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη επιδεινώνοντας τα προβλήματα ύπνου” υποστηρίζει η Hatcher. “Πρακτικές όπως ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσουν να χαλαρώνεις και να κοιμάσαι πιο εύκολα” αναφέρει ο Mong και προσθέτει:

“Επίσης, μην ξεχνάς την άσκηση. Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση θα σε βοηθήσει να παραμένεις υγιής όσο περνούν τα χρόνια. Ιδιαίτερα στην αρχή και στο τέλος του κύκλου σου, όταν τα οιστρογόνα είναι ανίκανα να σου προσφέρουν έναν ποιοτικό ύπνο”. Τέλος, μη σταματάς να παρακολουθείς τον κύκλο σου, καταγράφοντας τα προβλήματα ύπνου και οτιδήποτε σε κρατά ξύπνια, όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή το άγχος. “Αυτή η καταγραφή θα βοηθήσει τον γυναικολόγο σου ώστε να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου” καταλήγει η Hatcher.

Πηγή: shape.gr

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.