Εσύ γνωρίζεις τι συμβαίνει πραγματικά όταν καταπίνεις μια τσίχλα; Ο μύθος καταρρίπτεται ή όχι;

January 17, 2021


Τσίχλα: Οι τσίχλες είναι για να τις μασάμε, αλλά καμιά φορά γίνονται και ατυχήματα. Μπορεί να την καταπιείτε κατά λάθος με το νερό ή απλά να μην την βρίσκετε όταν θέλετε να την φτύσετε. Και μάλλον έχε…

...τε ακούσει ότι οι τσίχλες μένουν στο στομάχι για 7 μήνες ή 7 χρόνια, για ένα παράλογα μεγάλο διάστημα τέλος πάντων. Όταν ήσασταν παιδιά, σίγουρα είχατε καταπιεί πολλές τσίχλες και πιστεύατε και όλα αυτά που ακούγατε. Παράλληλα δείτε και σε ποια χώρα δεν επιτρέπονται οι τσίχλες,...

Τσίχλα: Οι τσίχλες είναι για να τις μασάμε, αλλά καμιά φορά γίνονται και ατυχήματα. Μπορεί να την καταπιείτε κατά λάθος με το νερό ή απλά να μην την βρίσκετε όταν θέλετε να την φτύσετε. Και μάλλον έχετε ακούσει ότι οι τσίχλες μένουν στο στομάχι για 7 μήνες ή 7 χρόνια, για ένα παράλογα μεγάλο διάστημα τέλος πάντων.

Όταν ήσασταν παιδιά, σίγουρα είχατε καταπιεί πολλές τσίχλες και πιστεύατε και όλα αυτά που ακούγατε. Παράλληλα δείτε και σε ποια χώρα δεν επιτρέπονται οι τσίχλες, η αιτία και το αυστηρό πρόστιμο.

Τι συμβαίνει όταν καταπίνεις μια τσίχλα

Το BuzzFeed Health ρώτησε την γαστρεντερολόγο Dr. Lisa Ganjhu για να μάθει τι συμβαίνει στο πεπτικό σύστημα όταν καταπίνουμε μια τσίχλα (και αν είναι όντως κακό για τον οργανισμό μας). Στην ουσία, η τσίχλα δεν περνά στο σώμα όπως οι άλλες τροφές, δεν χωνεύεται πλήρως. “Ο γαστρεντερικός σας σωλήνας είναι πολύ δυνατός – αφού μπορεί να χωνέψει μια σκληρή μπριζόλα, μπορεί να χωνέψει και μια τσίχλα”, λέει η Ganjhu.

Οι δυνατές κινήσεις του στομαχιού, τα οξέα και τα ένζυμα διασπούν την τσίχλα. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν διασπάται πλήρως λόγω των χημικών ιδιοτήτων της και τα συστατικά της δεν απορροφώνται από το λεπτό έντερο, όπως γίνεται με τις άλλες τροφές. “Μόλις μπει, θα βγει όπως όλα τα άλλα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γιατί η λειτουργία του πεπτικού συστήματος του καθενός είναι διαφορετική”, λέει η Ganjhu.

Οι τσίχλε στο λαιμό

Δεν κολλάει στο έντερο ούτε δημιουργεί σβόλο αν και δεν διασπάται πλήρως, φεύγει μαζί με τα υπόλοιπα περιττώματα. Είναι σαν να καταπίνετε δόντι (ή καλαμπόκι) – βγαίνουν από το έντερο σχεδόν ανέγγιχτα. Το μόνο για το οποίο θα μπορούσατε να ανησυχείτε είναι ότι αν η τσίχλα είναι πολύ μεγάλη, δεν θα μπορέσει να περάσει από τον οισοφάγο. Αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα την είχατε καταπιεί καν.

Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν ενάντια στην κατάποση τσίχλας, αλλά όχι για τον λόγο που μπορεί να σκέφτεστε. “Το μάσημα της τσίχλας δεν έχει καθόλου διατροφική αξία, γι’αυτό οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν ενάντια στην κατάποση”, λέει η Ganhju. Πέρα απ΄αυτό, η ουσία της τσίχλας είναι ότι την μασάς μέχρι να φύγει η γεύση και μετά την φτύνεις.

Τσίχλα: Τι συμβαίνει όταν την καταπιεις;

Οι τσίχλες δεν προκαλούν βλάβη ούτε σκοτώνουν, απλά δεν είναι λογικό να τις καταπίνει κανείς σκόπιμα”, λέει η Ganhju. Και προφανώς δεν πρέπει να καταπίνουμε μεγάλες τσίχλες, γιατί μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, όπως και κάθε μεγάλη ποσότητα φαγητού. Συμπέρασμα: Οι τσίχλες δεν μένουν στο στομάχι ούτε σκοτώνουν, αλλά και πάλι πρέπει να τις φτύνουμε.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής αυτός ο μύθος ακόμη; Μάλλον επειδή παρεξηγήθηκε το γεγονός ότι η τσίχλα δεν μπορεί να χωνευτεί πλήρως, αν και αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι δεν διασπάται ή απορροφάται – όχι ότι μένει στο σώμα.

“Όπως ο μύθος που λέει ότι αν καταπιείς κουκούτσι από καρπούζι, θα φυτρώσει στο στομάχι σου καρπουζιά”, λέει η Ganhju. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την υγεία και αυτός είναι ένας από αυτούς. Εξάλλου, υπάρχει πάντα ένας καλλιτέχνης που μπορεί να χρησιμοποιήσει καλύτερα την μασημένη τσίχλα σας… Όπως το έργο “Gumhead” του Douglas Coupland στο Βανκούβερ, ή ο τοίχος από τσίχλες στο Σιάτλ. Καλό μάσημα!


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.