Ανατροπή με το lockdown: Έρχεται νέα, τεράστια παράταση

January 10, 2021


Επίσημα ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η παράταση του lockdown για μία ακόμα εβδομάδα.
Αυτό που πολλοί δεν κατάλαβαν, όμως, είναι πως στην πραγματικότητα έγινε λόγος για «τουλάχιστον μία εβδ…

...ομάδα παράτασης», καθώς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αναμένουν το τρίτο κύμα της πανδημίας ως αποτέλεσμα των γιορτών. Όπως ανακοινώθηκε χθες, τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν διάρκεια έως τις 18 Ιανουαρίου, ωστόσο ήδη συζητιέται ο κόσμος να κληθεί να παραμείνει σε καθεστώς lockdown...

Επίσημα ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η παράταση του lockdown για μία ακόμα εβδομάδα.

Αυτό που πολλοί δεν κατάλαβαν, όμως, είναι πως στην πραγματικότητα έγινε λόγος για «τουλάχιστον μία εβδομάδα παράτασης», καθώς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αναμένουν το τρίτο κύμα της πανδημίας ως αποτέλεσμα των γιορτών.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν διάρκεια έως τις 18 Ιανουαρίου, ωστόσο ήδη συζητιέται ο κόσμος να κληθεί να παραμείνει σε καθεστώς lockdown μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου (και βλέπουμε!), καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία έχουν καταφέρει να προκαλέσουν τεράστια ανησυχία.

νατροπή με το lockdown: Έρχεται νέα, τεράστια παράταση

Kαι αυτό πριν καν ανοίξουν τα σχολεία, με το άνοιγμα των οποίων δεν συμφώνησε σημαντικό κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας.

Εννέα περιοχές της Αττικής παραμένουν είναι στο κόκκινο, με τους λοιμωξιολόγους να ξεκαθαρίζουν πως τα νούμερα κρουσμάτων που θα έχουμε σε 10 περίπου ημέρες από σήμερα θα είναι τεράστια λόγω της διασποράς του ιού κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων αλλά και λόγω μετάλλαξης του ιού.

Τα 5 νέα μέτρα που θα ισχύσουν με το άνοιγμα των σχολείων

Η απόφαση των επιστημόνων ελήφθη ύστερα από εξαντλητικές συζητήσεις και ζωηρές διαφωνίες. Δημοτικά και νηπιαγωγεία ανοίγουν ξανά από Δευτέρα σε αντίθεση με γuμνάσια και λύκεια.

Τα τελευταία δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν τις αρχές του Φλεβάρη καθώς οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν στο επόμενο δεκαήμερο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Κι είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να ρισκάρουν ένα βεβιασμένο άνοιγμα τους όταν το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα είναι υψηλό.

Το σίγουρο λοιπόν είναι μόνο το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων και αυτό θα συνοδευτεί με νέα, αυστηρά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

Έτσι, εκτός από τα δωρεάν και συστηματικά τεστ που θα γίνονται στους εκπαιδευτικούς οι μαθητές από Δευτέρα θα δουν αλλαγές στα σχολεία.

Άνοιγμα σχολείων: Τα 5 νέα μέτρα που θα δουν οι μαθητές από Δευτέρα

Αναλυτικά τα 5 μέτρα που θα ισχύσουν:

  1. Διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό. Βασικός στόχος η αποφυγή συγχρωτισμού γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
  2. Χρήση περισσοτέρων εισόδων της εκάστοτε σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν
  3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  4. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ
  5. Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων

Όπως σχολιάζουν κύκλοι του Μαξίμου στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά δημοτικά και νηπιαγωγεία και να μην πάμε σε μια λύση-ακορντεόν με συνεχή ανοίγματα και κλεισίματα.

Τονίζουν με νόημα όμως ότι η διαδικασία είναι δυναμική και αν τις προσεχείς μέρες δούμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τότε όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά. Η κατάσταση θα επαναξετάζεται και θα αξιολογείται διαρκώς ανάλογα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία.


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.