Θεοφάνια: Δεκάδες άτομα έξω από εκκλησίες για Αγιασμό και Θεία Κοινωνία [φωτο, video]

January 7, 2021


Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την εορτή των Θεοφανίων σε όλη τη χώραΔεκάδες είναι τα άτομα που περιμένουν από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς για να πάρουν τον αγιασμό από τη λειτουργ…

...ία των Θεοφανίων.Πολλοί από τους πιστούς που θέλουν να κοινωνήσουν περιμένουν έξω από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και η είσοδος τους επιτρέπεται μόνο αφότου αποχωρήσουν από το ναό κάποιοι άλλοι.Σύμφωνα με το GRTimes, κατά την αναμονή ωστόσο οι αποστάσεις ασφαλείας...

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την εορτή των Θεοφανίων σε όλη τη χώρα

Δεκάδες είναι τα άτομα που περιμένουν από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς για να πάρουν τον αγιασμό από τη λειτουργία των Θεοφανίων.

Πολλοί από τους πιστούς που θέλουν να κοινωνήσουν περιμένουν έξω από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και η είσοδος τους επιτρέπεται μόνο αφότου αποχωρήσουν από το ναό κάποιοι άλλοι.

Σύμφωνα με το GRTimes, κατά την αναμονή ωστόσο οι αποστάσεις ασφαλείας και εδώ σε μερικές περιπτώσεις δεν τηρούνται.

Ανοιχτές για τους πιστούς, αλλά με την τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό ήταν σήμερα οι εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία με αφορμή τα Θεοφάνια.

Σε εγκύκλιο που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους μητροπολίτες όλης της χώρας ζητεί «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών».

Μάλιστα στο σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται ότι «όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανίων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους».

Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι «προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Ωστόσο οι εκκλησίες άνοιξαν τις πύλες τους για τους πιστούς, σύμφωνα με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των ναών, έναν πιστό ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων, μέγιστο αριθμό πιστών στους ιερούς ναούς τα 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς τα 50.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε ρητές εντολές στους εφημέριους των ναών της Αρχιεπισκοπής να τελειώσει η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων μέχρι τις 8:30 το πρωί και να γίνει μόνο μία Λειτουργία.

Διακριτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. τα Θεοφάνια έξω από ναούς

Οσον αφορά την τήρηση των μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. είχε σήμερα διακριτική παρουσία με ήπια αστυνόμευση έξω από ναούς, και ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού. Οπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας, δεν θέλουν λόγω της ημέρας να υπάρξουν αντιπαραθέσεις με τους πολίτες, αλλά περιμένουν από όλους να τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού.

Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε επαφή με τους ιεράρχες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται από όλες τις πλευρές τα προβλεπόμενα μέτρα.

Πώς εορτάστηκαν τα Θεοφάνια σε όλη τη χώρα

Τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Πάτρα και η Λάρισα, οι ναοί άνοιξαν για τον εορτασμό των Θεοφανίων τηρώντας τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, στη λειτουργία των Θεοφανίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος έφτασε στον ναό χωρίς να κάνει δηλώσεις. Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ όλοι τηρούσαν τους κανόνες.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.