Έρχεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων: Τι βλέπουν κρυφά οι ειδικοί. Συνυπεύθυνη η Εκκλησία

January 6, 2021


Ποια τα ευρήματα που επεξεργάζονται μυστικά οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι και περιμένουν έκρηξη κρουσμάτων την άλλη βδομάδα;Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα εμφανιστούν από την επόμενη εβδ…

...ομάδα αναμένεται να είναι αυξημένος και αυτούς περιμένουν οι επιστήμονες.Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπάρχουν πολλές «πορτοκαλί» περιοχές στην Αττική, οι οποίες τείνουν να γίνουν «κόκκινες».Από τα 2.215 ενεργά κρούσματα στην Αττική, τα 468 καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας,...

Ποια τα ευρήματα που επεξεργάζονται μυστικά οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι και περιμένουν έκρηξη κρουσμάτων την άλλη βδομάδα;

Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα εμφανιστούν από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι αυξημένος και αυτούς περιμένουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπάρχουν πολλές «πορτοκαλί» περιοχές στην Αττική, οι οποίες τείνουν να γίνουν «κόκκινες».

Από τα 2.215 ενεργά κρούσματα στην Αττική, τα 468 καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, τα 158 στον Πειραιά, τα 108 στο Περιστέρι, τα 102 στον Ασπρόπυργο –παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε lockdown-, τα 101 στο Μενίδι και στο Ζεφύρι, Ίλιον και Κερατσίνι υπάρχουν 270 ενεργά κρούσματα.

Από τη Δευτέρα άρχισε να διαμορφώνεται η πραγματική επιδημιολογική εικόνα που περιλαμβάνει και τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και αν διαπιστωθεί κάποια έκρηξη, ενδεχομένως να επιβληθούν κι άλλα τοπικά lockdown, τύπου Ασπρόπυργου.

«Σήμερα θα έχουμε μια καθαρή εικόνα του πως πάει η επιδημία και πώς επηρεάστηκε από τα Χριστούγεννα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως είπε, σήμερα θα έχουμε κανονικό αριθμό τεστ και επίσης αυτό θα επαναληφτεί την Παρασκευή. Αυτές οι δύο μέρες στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αργίες είναι κρίσιμες.

Τα λύματα της Αττικής δείχνουν αύξηση κρουσμάτων

Την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, τόνισε μεταξύ άλλων είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής ανέφερε πως όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής, (τον οποίο μελετούν) και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ενδέχεται να το δούμε την επόμενη βδομάδα.

Όπως είπε, η αύξηση του ιικου φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και τη διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας. «Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες δύο βδομάδες, διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ο ίδιος επισήμανε, το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικο φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και Κυριακή, ο κ. Θωμαίδης επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

Παράλληλα, εξήγησε πως από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, ο μειωμένος πληθυσμός στην ΕΥΔΑΠ που παρατηρήθηκε δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά γιατί δεν πήγαιναν πχ στην δουλειά τους οι λεγόμενοι commuters. Επομένως, ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά το αντάρτικο της Εκκλησίας στα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για τη χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

H ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων

Τόνισε, δε, την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επεσήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου υπογράμμισε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αύριο για τα Θεοφάνια, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην κυβέρνηση και τους πιστούς, ενώ ανέφερε πως η Εκκλησία θα πληρώσει ενδεχόμενα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε κληρικούς, και απαίτησε διακριτική παρουσία της Αστυνομίας έξω από τους ναούς και μη επιβολή προστίμων σε όσους προσέλθουν στις εκκλησίες.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.